Buitenlandse beurshuizen analyseren Benelux- aandelen het best

(tijd) - Van de beste zeven beurshuizen voor de analyse van de steraandelen uit de Benelux is er maar één van eigen bodem, de Nederlandse Bank Insinger de Beaufort. Dat leert een studie van het Britse onderzoeksbureau AQ, dat de accuraatheid van ruim honderd Europese analistenteams bijhoudt. Belgische beurshuizen als Fortis en Delta Lloyd scoren wel goed in het buitenland of voor specifieke sectoren.

Het Britse onderzoeksbureau Accuracy Quotient (AQ) nam voor ruim 100 Europese analistenteams de adviezen onder de loep die ze de voorbije twaalf maanden op de aandelen uit de FTSE Eurotop300-index plakten. Beurshuizen als Fortis en ING die absolute adviezen ('kopen', 'houden' en 'verkopen') verstrekken, rekent AQ gewoon af op de procentuele evolutie van het aandeel. Voor beurshuizen als KBC Securities die relatieve adviezen ('outperformer', 'underperformer') geven, zet AQ het advies af tegenover de koersprestatie ten opzichte van de relevante beurs- of sectorindex.

Voor de analyse van Eurotop300-bedrijven uit de Benelux blinken de beurshuizen van eigen bodem uit door afwezigheid. Van de zeven beurshuizen die een positieve score halen is er slechts één lokale bij, het Nederlandse Bank Insinger de Beaufort. De overige zes, Smith Barney, Williams de Broe, CSFB, Lehman Brothers, WestLB en Morgan Stanley, zijn stuk voor stuk buitenlands.

Bij die belabberde prestatie horen wel enkele kanttekeningen. Ten eerste hadden beurshuizen als Fortis die absolute adviezen geven het de voorbije 12 maanden niet onder de markt. Ze werden voor ongeveer alle koopadviezen afgestraft, ook al daalden de aandelen in kwestie minder sterk dan de beurs in het algemeen. Ten tweede beperkt de studie zich tot de Eurotop300, die slechts negen Belgische aandelen telt. De kleinere Brusselse en Amsterdamse aandelen, waar de lokale beurshuizen minder concurrentie ondervinden van Londense huizen, brengt AQ niet in rekening.

Opvallend is dat enkele Belgische beurshuizen vrij goed scoren in het buitenland of voor specifieke sectoren. Het Antwerpse Delta Lloyd Securities scoort bijvoorbeeld goed in de analyse van sectoren als banken en nutsbedrijven. Fortis Bank haalt in de thuismarkt Benelux geen koppositie, maar behoort met haar Madrileens analistenteam wel tot de beste drie voor Spaanse en Portugese aandelen.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud