Advertentie

Dexia en Nokia beursfavorieten voor 2003

Een pakketje Dexia's, aangevuld met enkele Mobistars en Omega Pharma's. Dat is het winnende recept voor 2003, althans volgens de Belgische analisten. Op de buitenlandse markten zijn Nokia, ENI en ING de meest geliefkoosde aandelen waarmee de beurshuizen het jaar aftrappen. Van de tien binnenlandse favorieten die de analisten voor 2002 naar voren hadden geschoven, overleven vier namen: Interbrew, Omega Pharma, Innogenetics en Solvus. De selectie van vorig jaar zakte 33,6 procent en deed het daarmee iets slechter dan het verlies van 27,2 procent voor de Bel20.

De redactie van De Financieel-Economische Tijd peilt jaarlijks bij de Belgische beurshuizen naar hun oogappels voor het komende jaar, zowel voor de Belgische markt als voor de buitenlandse aandelen. .Dertien instellingen stuurden hun favorietenlijstjes door, telkens met vijf toppers in beide categorieën. Elke nominatie leverde 1 punt op. Omdat sommige beurshuizen aan hun selectie enkele 'jokers' toevoegden, keken we bij een ex-aequo naar de extra nominaties om de rangschikking te bepalen. Indien de stand toch gelijk bleef, geeft de volgorde waarin de aandelen werden genoemd de doorslag.

Dexia wordt door zes beurshuizen als favoriet naar voren geschoven. Dexia brokkelde in 2002 met 27 procent af. Vooral de Legio-affaire in Nederland brak de onderneming zuur op. De voorkeur gaat naar Dexia door de te zware afstraffing van het aandeel en het speculatieve tintje door de consolidatiegolf in het Franse bankenlandschap.

Met Mobistar kiest het analistenheir voor een van de schaarste toppers van 2002. 'Mobistar slaagde er vroeger dan verwacht in de rode cijfers vaarwel te zeggen en schuift zijn 3G-investeringen voor het mobiele internet terecht voor zich uit om zijn schuldenlast af te bouwen', klinkt het bij De Buck Vermogensbankiers.

'Zelfs indien het farmabedrijf erin slaagt de helft van zijn beloofde groei te realiseren in 2003, dan noteert het vandaag nog met een koers-winstverhouding van slechts 10. Dat is niet veel, gezien het groeipotentieel dat nog steeds aanwezig is, ' meent Delta Lloyd Securities.

De beeldvormingsgroep Barco krijgt bij drie beurshuizen een favorietenrol. 'Met een koers-winstverhouding van 11 voor 2003 en een nettodividendrendement van 2,8 procent is Barco niet duur,' stelt Bank Corluy.

'Bekaert heeft een ambitieus nieuw management, dat streeft naar de creatie van meer toegevoegde waarde door nieuwe technologieën aan te boren', verduidelijkt SG Bank de Maertelaere haar keuze. 'Bovendien is het aandeel redelijk gewaardeerd, en expandeert Bekaert in de aantrekkelijke Chinese markt.'

Met de scheepvaartgroep CMB maakt het eerste bedrijf dat niet in de Bel20 noteert zijn opwachting. 'Zeer laag gewaardeerd, de gasafdeling Exmar is beloftevol, en de scheepvaarttarieven herstellen', zo vat Bank Degroof het samen.

Innogenetics is al jaren een van de favorieten van De Maertelaere, en mag ook op het appèl van 2003 niet ontbreken. Ook bij Corluy en Degroof staat het Gentse biotechnologiebedrijf bovenaan.

Interbrew is de enige favoriet van vorig jaar uit de Bel20 die dit jaar terugkomt. 'Interbrew genereert een hoge cashflow, dankzij de sterke positie in ontwikkelde markten,' vinden de analisten van beurshuis Puilaetco. 'Een groot groeipotentieel gaat gepaard met een aantrekkelijke waardering.'

Bij KBC Securities is Agfa de absolute topper. Het beurshuis wijst op het rendementsherstel dankzij het herstructureringsplan Horizon. De vrije cashflow van 500 tot 600 miljoen euro per jaar moet voor een verdere versterking van de balans zorgen en laat bovendien ruimte voor overnames.

Het aandeel Solvus was met een verlies van 62 procent een van de grootste teleurstellingen op de Brusselse beurs. 'De markt heeft overdreven gereageerd op het onverwachte vertrek van topman Michel Van Hemele en de economische zwakte', stelt ING Financial Markets. 'De uitzendcijfers van de laatste weken tonen beterschap. De sterke balans laat Solvus toe de zwakke periode uit te zitten.'

Het volledige artikel, met de argumentatie van de Belgische beurshuizen, kunt u lezen in De Financieel-Economische Tijd van 4 januari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud