Dexia ziet risico's die economische groei eurozone beperken

(belga) - Dinsdag schoof Dexia Asset Management, de vermogensbeheerdochter van financiële dienstengroep Dexia, zijn prognoses naar voren. Dexia AM gaat ervan uit dat de Amerikaanse economie volgend jaar met 3,9 procent zal groeien. Voor de eurozone voorspelt Dexia AM een groei van ongeveer 2 procent.

Hoofdeconoom Anton Brender ziet in Europa nog redelijk wat risico's die op de economische groei wegen. Het herstel van de Verenigde Staten is volgens Brender van duurzame aard.

De Verenigde Staten kenden de voorbije jaren een versnelling van de economische groei. Helemaal anders verging het de eurozone waar de groei van het bbp stagneerde. "Niet verrassend", vindt Brender, "gezien het totale gebrek aan fiscale stimuli".

Het Europees ondernemersvertrouwen ging er dan wel op vooruit, maar tekenen van een heropleving van de investeringsuitgaven zijn er nog maar weinig, en dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Het consumentenvertrouwen in de eurozone kende een lichte stijging, maar blijft voorts deprimerend, zegt Brender. Onder meer de perceptie van de inflatie, die hoger was dan de werkelijke inflatie, woog op de consumptie, aldus Brender. Het enige hoopvolle teken in de eurozone is volgens Dexia AM de heropleving van de export.

Met een euro die tot eind 2004 rond de 1,2 dollar schommelt, zou de groei in de eurolanden volgend jaar dus zowat 2 procent moeten bedragen, stelt Brender. Een duurdere euro zou volgens Brender wel een negatief effect op de Europese groei kunnen hebben.

De vermogensbeheerder ziet overigens de werkloosheidsgraad in Europa volgend jaar niet echt dalen. "De arbeidsmarkt blijft erg fragiel", voorspelt Brender.

Brender gaat er tenslotte van uit dat de Europese Centrale Bank haar rentevoeten langer ongewijzigd zal laten dan de Amerikaanse Federal Reserve. De markten zijn hier evenwel nog niet van overtuigd en voorspellen een gelijklopend monetair beleid.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud