Euronext lanceert verhandelbare aandelenindex NextCAC 70

(tijd) - Euronext lanceert een verhandelbare index die bestaat uit de 70 grootste aandelen op de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. In vergelijking met de al bestaande Euronext-indices, kunnen op de NextCAC 70 gemakkelijker indexproducten uitgegeven worden. Op dit ogenblik komen er slechts zeven Belgische bedrijven in aanmerking voor een deelname in de nieuwe index.

Euronext start op 31 januari 2005 met de verhandelbare index NextCAC 70. De grootste aandelen van de beurzen van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs komen voor toetreding in aanmerking.

Euronext berekent al de indices Euronext 100 en Next 150. 'Deze indices werden uit de grond gestampt als referentie (benchmark) voor beleggers. Vanuit de markt was er echter een vraag naar een verhandelbare, grensoverschrijvende index', legt Euronext-woordvoerster Ann De Gang uit.

Bij de nieuwe index wordt rekening gehouden met de vrij verhandelbare marktwaarde (free float) en met de beursomzet. Aan elk aandeel wordt een maximaal gewicht toegekend van 15 procent. Er komen procedures voor een snelle toelating of uitsluiting van aandelen tot de index. Dat kan na een beursintroductie of na andere transacties die de relatieve marktposities in belangrijke mate beïnvloeden. Er volgt een jaarlijkse evaluatie van het indexcomité op 1 oktober.

Als een brede, verhandelbare index gaat de NextCAC 70 de concurrentie aan met de nationale graadmeters zoals de Bel20 en de Franse CAC 40. 'Wij geloven dat de nationale indices nog steeds erg belangrijk zijn, maar de NextCAC 70 plaatst bedrijven uit een sector van verschillende landen bij elkaar. Dat moet de index aantrekkelijk maken voor gebruikers van de nationale indices', zegt Cees Maas, de financieel directeur van ING Groep.

'Onze intrede in de Euronext100-index was belangrijk, maar die in de NextCAC 70 is dat nog meer. De index legt de nadruk op de verhandelbaarheid, waardoor er opportuniteiten ontstaan voor indexgebonden producten', zegt Wilco Jiskoot, lid van het directiecomité van ABN AMRO.

Op dit ogenblik zijn er zeven Belgische bedrijven gekwalificeerd voor een intrede in de NextCAC 70: Belgacom, Delhaize, Dexia, Electrabel, Fortis, InBev en KBC. Zes Belgische aandelen die deel uitmaken van Euronext 100, komen voorlopig niet in aanmerking. GBL, Solvay, UCB, Colruyt, Agfa-Gevaert en Mobistar hebben een te lage vrije marktkapitalisatie of free float. CDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud