Fondsen kopen voor 1,5 miljard Belgische aandelen

(tijd) - Ondanks de beursmalaise pompten beleggingsfondsen vorig jaar zo'n 1,5 miljard euro vers kapitaal in de beurs van Brussel. Het belang van de fondsen in de Brusselse beurskapitalisatie steeg in 2002 van 6,25 tot 8,26 procent. Bij Barco en Umicore hebben de beleggingsfondsen meer dan 10 procent van de aandelen in handen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Vereniging van Beleggingsfondsen (BVICB).

De Belgische en buitenlandse fondsen die op de Belgische markt verdeeld worden, belegden vorig jaar rechtstreeks en via fondsen met kapitaalbescherming 10,12 miljard euro in Belgische genoteerde aandelen.

De fondsen zagen de waarde van hun portefeuille Belgische aandelen vorig jaar terugvallen van 11,65 naar 10,12 miljard euro. Zonder nieuwe middelen was de totale waarde gedaald tot zo'n 8,50 miljard euro, want de aandelen op de beurs van Brussel verloren in 2002 gemiddeld 27 procent van hun waarde. Met andere woorden: de beleggingsfondsen ondersteunden de Belgische beurs vorig jaar met 1,5 miljard euro vers kapitaal. Daardoor steeg hun belang in de totale beurskapitalisatie van 6,25 tot 8,26 procent.

Een analyse van de participaties in individuele aandelen leert dat de fondsen hun belang in de warenhuisketen Delhaize fors opvoerden. De kapitalisatie van het aandeel was eind vorig jaar voor 8,28 procent in handen van fondsen, tegen 5,76 procent eind 2001. Ook voor Dexia en Umicore hadden de fondsen een grotere belangstelling. Ook bij Barco blijven ze zeer belangrijke aandeelhouders, al bouwden ze hun belang in de elektronicaproducent iets af. Die afbouw gebeurde ook bij Agfa-Gevaert en Colruyt.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 12 augustus

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud