Advertentie

Hoe ver mag de euro nog stijgen?

(tijd) - De euro bereikt dag na dag een nieuw record tegenover de dollar. Toch verwachten analisten niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) snel zal interveniëren op de wisselmarkten om de klim van de munt te stoppen. Zij geloven dat de ECB pas euro's zal verkopen als de eenheidsmunt stijgt tot 1,40 dollar. Dat schrijft De Tijd.

Economen en valutahandelaars zien verscheidene redenen waarom de euro blijft stijgen. Dieter Guffens, strategist van KBC, verwijst naar het tekort op de Amerikaanse lopende rekening, dat hij 'het zwaard van Damocles' noemt. Hij merkt op dat de wisselmarkt de groei- en renteverschillen negeert, die gunstig zijn voor de dollar.

Ivan Van de Cloot, een econoom van ING België, zegt dat de klim van de euro moeilijk kan worden verklaard door economische factoren. 'De wisselmarkt is irrationeel.' Hij stipt aan dat het tekort op de Amerikaanse lopende rekening een verkeerd argument is. 'Een wisselkoers is de bilaterale verhouding tussen twee munten. Het lopende tekort van de VS tegenover Europa is klein. Dat bilaterale tekort is perfect houdbaar. Het argument dat Europa alle last van het Amerikaanse tekort moet dragen omdat China en Japan hun munten niet willen zien stijgen, is fout. Het weerspiegelt een mechanische visie op de economie.' De ING-econoom gelooft dat psychologische factoren nu doorwegen. 'We moeten rekening houden met wat volgens de markt de realiteit is. Overshooting (overdrijving) is meer regel dan uitzondering op de wisselmarkten.'

Advertentie

Econoom Guy Verberne van Fortis Bank Nederland verwijst naar een recente uitspraak van Gerrit Zalm. De Nederlandse minister van Financiën zei eind vorige week dat de euro zich binnen aanvaardbare marges bevindt. Hij suggereerde daarmee dat de ECB niet zal interveniëren en daarop duwden speculanten de euro verder naar omhoog.

Een valutahandelaar die anoniem wil blijven, sluit zich daar bij aan. 'Er worden baisseposities in dollar opgebouwd in een dunne markt.' Als de valutahandel beperkt is, volstaan enkele orders om relatief grote koersschommelingen te veroorzaken. 'De verbale interventies laten doorschemeren dat 1,35 dollar per euro aanvaardbaar is en 1,40 helemaal niet', aldus de handelaar.

Ook de andere analisten geloven dat de ECB niet meteen zal ingrijpen. Guffens verwacht dat de ECB niet zal interveniëren. Van de Cloot voorspelt interventies als de euro stijgt tot 1,40 dollar. 'De ECB zal niet snel ingrijpen, want ze vreest inflatie en een zeepbel op de woningmarkt.' De valutahandelaar vermoedt dat de euro deze week nog wat kan stijgen. Maar hij verwacht een terugval volgende week, wanneer de activiteit zal aantrekken tot een normaal peil.

De economen merken op dat de onzekerheid groot is en zijn daarom voorzichtig. Van de Cloot: 'Het is moeilijk te voorspellen wanneer de correctie zal beginnen. Een mogelijk keerpunt kan een versoepeling van het Chinese wisselkoersbeleid zijn.' ING ziet de euro in 2005 schommelen tussen 1,30 en 1,40 dollar en het jaar eindigen op 1,34 dollar. KBC voorspelt dat de euro in de komende drie maanden met 1 procent stijgt.

Verberne van Fortis daarentegen ziet de euro terugvallen. 'De Aziatische centrale banken blijven dollars kopen. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de VS een zwakkere dollar nastreven, de olieprijzen dalen en de conjunctuur in de VS verbetert.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud