KBC-klanten kunnen niet langer in opties handelen

(tijd) - KBC Bank en haar beursvennootschap KBC Securities stoppen vanaf 20 januari met het aanbieden van handel in opties voor particulieren. De bankverzekeraar zendt over de beslissing dezer dagen een brief aan zijn klanten die in afgeleide producten handelen. De activiteit vroeg te veel administratief werk, grote investeringen en kende te weinig succes. KBC stelt de clientèle dat nog optieposities heeft een uitdoofregeling voor.

Met het stopzetten van de optiehandel staakt KBC een van de activiteiten waarin de bankgroep vroeger een leidende positie had.

Volgens woordvoerster Viviane Huybrecht handelt minder dan 1 procent van de KBC-klanten in afgeleide producten. Dat KBC de zekerheid voor beleggers opgeeft als reden om de optiehandel te stoppen, is op zijn minst merkwaardig. De meeste investeerders gebruiken opties als instrumenten om hun effectenportefeuilles te beschermen, iets wat de bank ook zelf promootte.

Huybrecht geeft toe dat vooral het kostenplaatje een rol speelde. 'De optiehandel vergde heel wat opvolging door het personeel en investeringen in IT-infrastructuur. Daardoor was de rendabiliteit van de activiteit erg klein.'

De KBC-klanten die optieposities hebben open staan, worden individueel door de bank gecontacteerd. Hen wordt een geleidelijke uitdoofregeling voorgesteld. In de meeste gevallen zullen de optiecontracten tot hun afloop op de effectenrekening kunnen staan. De beslissing geldt enkel voor de gewone klanten van KBC Bank. Het cliënteel in private banking, het vermogensbeheer van KBC, kan nog wel in opties handelen.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 11 januari

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen

Lees ook: Belgische banken zien onrendabele optiehandel als onderdeel dienstverlening (voor abonnees)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud