Kleine beurzen scoren beter dan sterindexen

(tijd) - De kleinere beurzen scoorden in het eerste kwartaal duidelijk beter dan de grote sterindexen. In West-Europa voeren de beurzen van Wenen, Lissabon, Brussel en de Scandinavische landen de ranglijst van de beste presteerders aan. Ook de Oost-Europese beurzen deden het uitstekend, dankzij de nakende intrede van tien landen tot de Europese Unie. Buiten Europa zijn de Latijns-Amerikaanse markten en Rusland de voortrekkers. Dat becijferde de krant De TIJD.

foto: De beurs van Brussel behoort dit jaar tot de best presterende aandelenmarkten van de wereld.

Met één kwartaal achter de rug staat ons land vooraan in het peloton van de beste internationale beurzen. De Bel20-index won sinds nieuwjaar 6,3 procent. De opmars van de Brusselse beurs is te danken aan twee factoren. In de eerste plaats genoot de Bel20 van de dominantie van de financiële aandelen. De sector was met een gemiddelde winst van 12,4 procent de op een na beste in Europa, na de technologie. De financiële aandelen Fortis, Dexia, KBC en Almanij maken 51 procent van de Bel20-index uit.

De tweede reden is de beleggersvoorkeur voor kleine en middelgrote aandelen. Ook elders zagen de beleggers in het eerste kwartaal meer brood in de small- en midcaps dan in de grote multinationals. Kleinere bedrijven kunnen in percentage makkelijker groeien, en bieden volgens veel waarnemers dus meer kansen op een snelle koerswinst. In een internationaal perspectief zijn ook Bel20-leden als D'Ieteren, Omega Pharma of Colruyt middelgrote aandelen. Toch deden de echt kleintjes het nog beter. De Belgische Smallcap-index prijkt sinds de jaarwisseling 13,5 procent hoger. De Belgische Midcap steeg 10,4 procent.

De sprint van 21,8 procent van de Weense beurs heeft niet alleen met de voorkeur voor kleinere aandelen te maken, maar ook met de nabijheid van Oost-Europa. Oostenrijkse bedrijven als Bank Austria of de maker van bouwmaterialen Wienerberger zijn sterk vertegenwoordigd in de landen die op 1 mei tot de Europese Unie toetreden. Die landen moeten volgens economen van de toetreding profiteren. Ze krijgen subsidies van de EU, en de West-Europese bedrijven voeren er al een tijd hun investeringen op. Bovendien doen de overheden er alles aan om hun economieën te saneren zodat ze snel tot de eurozone kunnen toetreden. Niet toevallig is de Tsjechische beurs met een klim van 25,8 procent de beste van Europa.

De echt grote winsten waren in de meer risicovolle landen van Latijns-Amerika en in Rusland te rapen. De Colombiaanse beurs is wereldleider met een winst van 42 procent. President Alvaro Uribe voerde de strijd tegen de rebellen drastisch op, wat meer buitenlandse investeringen aantrok. In 2003 was Colombia nog de slechtste beurs van Latijns-Amerika. Dit jaar duiken er steeds meer tekenen op dat Uribes politiek de economie ondersteunt. De laatste cijfers over de kleinhandelsverkopen tonen een stijging van 8,9 procent, de sterkste toename in 10 jaar. Deze week bleek dat de Colombiaanse economie in 2003 met 3,7 procent groeide. De omzet op de beurs van Bogota is intussen verzesvoudigd. Toch blijft de markt weinig liquide. De hele beurskapitalisatie van Colombia is kleiner dan die van de Amerikaanse koffieshopketen Starbuck's.

De Russische beurs profiteerde met een winst van 31,5 procent van de stijgende olieprijs en het politiek stabiele klimaat. De Chinese markt genoot ten slotte van de exponentieel groeiende economie.

De Duitse DAX-index bengelt met een verlies van 2,5 procent helemaal onderaan in Europa. De Duitse economie sputtert al een tijdje en raakt niet uit het slop. Bovendien zijn de sectoren chemie en autoconstructie sterk vertegenwoordigd in de DAX, met zwaargewichten als Bayer, DaimlerChrysler, BMW en Volkswagen. Net deze sectoren presteerden in het eerste kwartaal het zwakst, met een gemiddeld verlies van 4,7 procent voor de autosector en 2,6 procent voor de chemie. SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud