Koers anticipeert opvallend correct op resultaat

(tijd) - De aandelenkoersen op de Brusselse continumarkt anticiperen vaak correct op de publicatie van goede of slechte bedrijfsresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd. Bij de tien bedrijven waarvan de halfjaarcijfers het meest meevielen, stegen de aandelen de vijf dagen voordien met gemiddeld 1,9 procent. De koers van de tien ondernemingen die het zwaarst teleurstelden, daalde de week voordien met 2,3 procent.

IPTE was een van de opvallendste bedrijven waarvan de koers voor de cijferpublicatie de 'juiste richting' uitging. Het technologiebedrijf zakte de week voor zijn kwartaalresultaten met 9 procent. De dag van de publicatie van de cijfers dook het aandeel nog eens 12,3 procent lager: de omzet viel een vierde lager uit dan verwacht en het nettoresultaat kleurde rood.

Ook bij Deceuninck leken de beleggers helderziend. De maker van pvc-bouwprofielen verloor de week voor de publicatie van zijn cijfers 6,2 procent. In de drie weken voor het halfjaarraport zakte de koers 11 procent. De dag van de publicatie ging er nog een tiende af. Deceuninck koppelde barslechte resultaten aan een winstwaarschuwing wegens de stijging van de grondstoffenprijzen.

Spector kelderde de week voorafgaand aan zijn halfjaarrapport 11 procent bij zeer hoge volumes. In de markt en op beleggerssites heersten daardoor geruchten over slechte cijfers. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) dwong de fotogroep een dag vroeger dan gepland tot de publicatie van haar resultaten. De verkopers van de dagen voordien hadden gelijk. Spector leed een groter dan verwacht verlies, waarop het aandeel zijn val voortzette.

Bij Recticel, Colruyt, Fortis en IBt liepen de beleggers correct vooruit op een sterk halfjaarverslag. Arinso, D'Ieteren en Resilux daalden fors voor de bekendmaking van slechte resultaten. Bij de uitzonderingen zit Carestel. De koers steeg fors, maar nadien volgde de ontnuchtering wegens een tegenvallende bedrijfswinst.

Foto: epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud