Met BMT verdwijnt een van de oudste Belgische aandelen

(tijd) - Dinsdagavond is de metaalverwerker BMT van de koerslijsten van euronext Brussel gehaald. BMT was het oudste aandeel op de beurs van Brussel. De notering dateert van 1882. De familie Seynaeve, die al 57,53 procent van BMT in handen had, bood voor de resterende publieke aandelen 125 euro per stuk. Het aandeel van BMT sloot dinsdag af op de biedprijs van 125 euro.

De geschiedenis van BMT begint op 5 april 1882 met de oprichting van de 'Usines et Fonderies de Baume et Marpent'. Dat bedrijf had fabrieken in het Waalse Baume en in het Noord-Franse dorpje Marpent. De fabrieken bouwden mee aan treinen, wagons, bruggen en kleine binnenschepen. De notering op de Brusselse beurs volgde enkele maanden later, op 15 september 1882.

Tachtig jaar later fuseerde Baume-Marpent met de zogenaamde Verenigde werkhuizen van Boechout & Thirion, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1923. Toen werden in Boechout de Werkhuizen Vanderstraeten opgericht, die kleine ijzeren huishoudtoestellen maakten. De naam werd 14 jaar later veranderd in Werkhuizen van Boechout, dat in 1941 fuseerde met Etablissement Thirion. Door die alliantie ontstonden de Verenigde werkhuizen van Boechout & Thirion. De fusie met Baume-Marpent in 1962 kwam er na na enig aandringen van de Belgische regering. Die probeerde zo de ontwikkeling van industriële activiteiten in de Borinage op gang te trekken.

Na de fusie werd de naam veranderd in 'Baume, Marpent & Thirion verenigd', of kortweg BMT. De fusie was echter een afknapper van formaat, en het bedrijf werd zes jaar later opnieuw opgesplitst in BMT en de Boechoutse Metaalfabrieken (BMF), met vestigingen in Boechout en Vilvoorde. In 1974 werd een tweede poging gewaagd, en kwamen de bedrijven opnieuw samen.

De toenmalige hoofdaandeelhouder, Max Thirion, stierf in 1981. Thirions dochter wou het sterk verouderde bedrijf niet voortzetten. Ze zocht en vond kopers: de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV en Ladefin, een industriële partner. Ladefin verkocht later zijn aandelen aan de familie Seynaeve. Begin 1991 volgde de fusie met Omco uit Aalter, een fabrikant van gietvormen voor de glasindustrie. Omco had net als BMT de GIMV en de clan Seynaeve als hoofdaandeelhouders.

Sindsdien heeft BMT een hele reeks overnames gerealiseerd, gaande van de groep Watteeuw, gespecialiseerd in tandwielen en transmissiekasten, in 1992, tot Amtech, een Chinese dochter van de weefmachineproducent Picanol, in 2001. De omzet van de groep steeg van 44 miljoen euro in 1991 naar 188 miljoen euro vorig jaar. Inmiddels is BMT actief in 12 landen, het bedrijf bezit 18 fabrieken en stelt 2.620 mensen tewerk, waarvan 1.290 in Oost-Europa. In België werken nog 761 mensen voor de groep met zetel in Drongen.

Midden 2001 raakte bekend dat BMT overwoog zich terug te trekken van de Brusselse beurs. Voorzitter Jean-Pierre Seynaeve zei toen in deze krant dat BMT geen toekomst heeft op de beurs. 'BMT haalt geen voordeel uit een notering, die een erfenis is uit het verre verleden. Voor de naambekendheid moet BMT het ook al niet doen. De initialen doen bij de overgrote meerderheid van beleggers geen belletje rinkelen', klonk het.

Drie jaar later is de kogel door de kerk. In juli van dit jaar kocht de familie Seynaeve de participaties van de overige private partners, de GIMV en Demot (de familie Watteeuw). Zo verhoogde zij haar aandeel in BMT van 40 procent naar 57,53 procent. Daarop lanceerde de familie een bod op de resterende publieke aandelen van BMT. Dat liep van 30 augustus tot 17 september. Seynaeve Metaal Holding (SMH) bood 125 euro per aandeel. Zo wordt het bedrijf gewaardeerd op 95 miljoen euro. Met het uitkoopbod achter de rug, werd BMT gisteravond van de koerslijsten van euronext Brussel gehaald. Het aandeel klokte af op de biedprijs van 125 euro. LB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud