Petercam AM raadt af in te tekenen op Telenet

(tijd) - De vermogensbeheerder Petercam Asset Management raadt af in te tekenen op de beursintroductie van Telenet omdat de aandelen 'veel te duur' naar de markt komen. Het beurshuis Petercam maakt deel uit van het consortium dat de beursgang begeleidt. Andere deelnemende instellingen laten zich positief uit. Lehman Brothers en JP Morgan schatten het opwaartse potentieel van Telenet op minstens 8 procent.

De financiële instellingen die Telenet naar de beurs begeleiden, mogen tot 40 dagen na de beursgang geen studies over het aandeel verspreiden 'onder het publiek en bij de pers'. Ze mogen de rapporten wel versturen naar enkele institutionele beleggers. Dat is een Angelsaksische traditie die in de afgelopen jaren ingang vond in België. 'Het bedrijf dat naar de markt komt, beslist tot deze procedure. Ook Elia, Exmar en Belgacom waren daarvoor te vinden', verduidelijkt Luk Van Eylen, de woordvoerder van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

De Standaard citeerde gisteren evenwel uitgebreid uit drie rapporten van beurshuizen die deel uitmaken van het consortium: KBC Securities, Lehman Brothers en JP Morgan. Het is niet te achterhalen wie de rapporten naar de pers verstuurde. De rapporten hebben wel een ding gemeen: de betrokken analisten laten zich positief uit over Telenet.

Lehman Brothers en JP Morgan berekenen de 'correcte' ondernemingswaarde op ongeveer 3,9 miljard euro. Dat impliceert een beurswaarde (ondernemingswaarde min nettoschuldpositie) van 2,7 miljard euro of ongeveer 27,5 euro per aandeel. Als Telenet tegen 25,5 euro naar de markt komt, de bovenkant van de prijsvork, betekent dat een opwaarts potentieel van 8 procent.

Dat wil niet zeggen dat de Angelsaksische beurshuizen Telenet een koopje vinden. In de rapporten worden geen adviezen verstrekt. Veel beurshuizen geven slechts een koopadvies als het opwaartse potentieel minstens 10 procent bedraagt.

Er zijn ook beurshuizen van het consortium die zich negatief uitlaten over de waardering waartegen Telenet naar de beurs komt. Dat is niet ongewoon. In die huizen werken de 'Chinese Walls' duidelijk naar behoren: er is een absolute scheidingslijn tussen de afdelingen zakenbankieren en vermogensbeheer. De zakenbank Petercam treedt in de beursgang op als 'co-lead manager'. De analisten van de vermogensbeheerafdeling Petercam Asset Management (PAM), wier verslag via een gunstige wind op de redactie belandde, zijn erg kritisch.

'Telenet mag niet als een groeibedrijf gewaardeerd worden. Een groot deel van de omzetgroei komt van de verkoop van apparatuur waarop Telenet een kleine winstmarge behaalt. Bovendien is de groei van digitale tv zeer onzeker', zeggen de analisten van PAM. Ze wijzen erop dat Telenet tegen tien keer de bedrijfskasstroom naar de beurs komt. 'Dat is beduidend meer dan de sectorgenoten, hoewel geen echt vergelijkbare bedrijven op de beurs noteren. France Télécom bijvoorbeeld, noteert tegen 5,5 keer de bedrijfscashflow en biedt een dividendrendement van 4,4 procent. Telenet daarentegen keert voor 2008 geen dividend uit.' De analisten van PAM besluiten het rapport als volgt: 'We raden af op Telenet in te tekenen omdat het veel te duur naar de markt komt.'

In een reactie benadrukt Marc Janssens, een partner van Petercam, dat de visie van PAM niet overeenstemt met die van de groep Petercam: 'Onze afdeling vermogensbeheer werkt onafhankelijk van de zakenbank Petercam. Die laatste is lid van het consortium dat de beursgang van Telenet begeleidt. In lijn met de afspraken in het consortium brengen wij bewust geen advies naar buiten.'

De mening van PAM wordt overigens gedeeld door enkele analisten van beurshuizen die niet betrokken zijn bij de beursgang en door de beleggingsbladen. Inside Beleggen en Kroffinvest berekenen de faire waarde van Telenet op ongeveer 15 euro (de prijsvork is 21 tot 25,5 euro). 'Het is best mogelijk dat Telenet op de eerste handelsdag hoger gaat omdat veel particulieren allicht niet krijgen waar ze op intekenden. Maar de voorzichtige belegger blijft beter aan de zijlijn', besluit Kroffinvest.

De orders die vandaag voor 16 uur worden doorgegeven, genieten in geval van overschrijving een preferente toewijzing. CDR

23903125

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud