'Telindus wil zichzelf van de beurs halen'

(tijd-nieuwslijn) - De netwerkintegrator Telindus hoopt zijn onafhankelijkheid te kunnen vrijwaren door zichzelf van de beurs te halen. Dat project geniet intern de voorkeur boven twee andere denksporen: het aantrekken van een niet-industriële aandeelhouder en een 'zoete' overname door Belgacom. Andere berichten melden dat Belgacom begin november zijn bod op Telindus verhoogt.

Het voorkeurscenario houdt volgens De Standaard in dat Telindus een bod uitbrengt op de eigen aandelen die bij het publiek verspreid zijn tegen een prijs die minstens 5% hoger ligt dan de 13,5 euro die Belgacom biedt, wat neerkomt op 14,175 euro per aandeel of hoger.

Het bod zou volgens waarnemers deels gefinancierd kunnen worden met de aandelen Mobistar die Telindus in bezit heeft. De groep rond de familie Cordier, die 23,4% van Telindus bezit, hoeft al evenmin uitgekocht te worden, wat de te nemen investering op zo'n 200 miljoen euro brengt. Ook het management zou actief aan het scenario deelnemen.

Telindus is zelf geen vragende partij om de dans in te gaan met een industriële speler zoals British Telecom of France Telecom.

Een van de financiële fondsen die potentieel in Telindus geïnteresseerd kunnen zijn, is Platinum uit de VS, dat al in de netwerkintegrator Nextira One is belegd en enkele jaren geleden al alliantiegesprekken met Telindus voerde. Die gesprekken liepen toen op niets uit, maar de inzet was een Europees-Amerikaanse speler te creëren. Ook de naam van de GIMV valt.

Het project heeft pas slaagkans als Belgacom zijn prooi lost. Marktspecialisten sluiten dat niet uit. Didier Bellens, de gedelegeerd bestuurder van Belgacom, lijkt zijn hand overspeeld te hebben door vanuit een overheidsbedrijf een zo goed als vijandig bod uit te brengen op een Vlaams familiebedrijf. Bellens kreeg al een politiek signaal om het verder rustig aan te doen.

De krant L'Echo weet echter dat de historische operator overweegt zijn bod te verhogen. Een buitengewone raad van bestuur van Belgacom zou de komende dagen de beslissing bekrachtigen. Begin november wordt de lancering van het nieuw bod verwacht.

Wettelijk kan Bellens overigens zijn huidige bod niet intrekken. Dat betekent dat de klok tikt bij Telindus. Het bod van Belgacom zou al binnen een tweetal weken kunnen beginnen en het zal minstens tien bankdagen openstaan.

Wil Telindus zijn voorkeurscenario realiseren, dan moet het eerstdaags spijkers met koppen slaan. Zelf Telindus van de beurs halen zou meteen ook het probleem van de hefboomfondsen moeten oplossen door ze uit te kopen.

In Haasrode houdt men er nog altijd rekening mee dat een derde partij zelf ongevraagd de biedstrijd kan ingaan. Als dat zou gebeuren terwijl het bod van Belgacom al loopt, kunnen beleggers hun al toegezegde aandelen toch nog aan de nieuwe (hogere) bieder verkopen door ze uit het eerste bod te halen.

Telindus werkt nog aan een B-scenario. Daarin zou een niet-industriële aandeelhouder een belang van zo'n 15% in Telindus nemen en samen met de familie Cordier de structuur stabiliseren. Dan kan Belgacom de 75%-drempel niet nemen. Dat scenario is geen echte oplossing.

Het C-scenario is dat de politiek Telindus toch zou overleveren aan Belgacom, maar Bellens oplegt een "zoete overname" te onderhandelen. Dat houdt naast het prijsaspect vooral garanties in voor de plaats van Telindus binnen de nieuwe constellatie.

Telindus noteert ondertussen nog altijd 7,4% boven de biedprijs van Belgacom. Hefboomfondsen zouden al tot circa 20% van de aandelen kunnen hebben. De fondsen kunnen niet uitsluiten dat er geen alternatief scenario voor Belgacom tot stand komt en dat ze uiteindelijk de keuze moeten maken tussen met verlies verkopen tegen 13,5 euro aan Belgacom of met de aandelen blijven zitten.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud