Tessenderlo grootste kanshebber voor Bel20-zitje Almanij

(tijd) - De kans is reëel dat de fusiekoorts in de Belgische banksector de Bel20 de komende maanden ingrijpend hertekent. Als KBC tegen eind dit jaar met moeder Almanij fuseert, komt het Almanij-zitje in de Brusselse beursgraadmeter vrij. CMB is op dit ogenblik het best geplaatst om Almanij op te volgen, maar splitst zichzelf op 1 december in tweeën. Daardoor kan Tessenderlo voor de tweede keer een comeback maken in de Brusselse beursgraadmeter.

Voor de slinkende schare beheerders van Bel20-fondsen zouden de komende maanden wel eens erg druk kunnen worden. Vorige week raakte bekend dat Dexia gesprekken voert met het Italiaanse Sanpaolo IMI over een fusie met gelijken. Een dergelijke fusie zou de Belgisch-Franse bankgroep doen uitgroeien tot het grootste 'Belgische' aandeel. Maar in de Bel20 zou Fortis waarschijnlijk toch het zwaarst wegende aandeel bijven.

De Brusselse beurs houdt voor de Bel20 immers geen rekening met de totale beurskapitalisatie. Wat telt, is de beurswaarde van de aandelen die beleggers vrij kunnen verhandelen, de free float. Bij Fortis is die free float 98 procent. En aangezien de beurs afrondt naar het hogere vijftal, telt de volle 100 procent van de aandelen voor de berekening van de Bel20-weging mee. Mocht er een fusie Dexia-Sanpaolo komen, dan zou de free float slechts 60 procent bedragen.

De Brusselse beurs stelt maandelijks een ranglijst op van de grootste Belgische aandelen, gezuiverd voor het aantal aandelen dat in vaste handen zit. In die selectielijst komen alleen aandelen die voldoende liquide zijn. De totale jaarlijkse beursomzet in het aandeel moet minstens 10 procent van de totale beurswaarde en minstens 30 procent van de free float bedragen. Aandelen als Sofina, NPM en Befimmo voldoen niet aan die liquiditeitscriteria en komen niet op de selectielijst voor.

Volgens een eerste berekening zou de fusiegroep KBC-Almanij bij de huidige koersen goed zijn voor een beurswaarde van 18,4 miljard euro en een free float van 9,2 miljard euro. Daarmee zou KBC Electrabel inhalen als de op twee na grootste Bel20'er.

Als KBC tegen eind dit jaar Almanij opslorpt, dan komt een zitje in de Bel20 vrij. Op basis van de huidige koersen is CMB de best geplaatste niet-Bel20'er. Maar op 1 december keert de scheepvaartgroep een fors dividend uit en splitst ze de olietankerrederij Euronav af. Daardoor slinkt de beurswaarde van het nieuwe CMB fors. Dat opent de weg voor de op een na best gerangschikte niet-Bel20'er op de selectielijst, Tessenderlo.

De Limburgse chemiegroep zou haar reputatie als 'liftploeg' van de Bel20 gesterkt zien. Tessenderlo was er bij de lancering van de Bel20 in maart 1991 bij, maar moest begin 1993 plaats maken voor Kredietbank. In de zomer van 1998 profiteerde Tessenderlo van de exit van de twee Generales om een eerste comeback te maken. In maart van dit jaar moest de chemiegroep baan ruimen voor Belgacom. Mogelijk wordt Tessenderlo dankzij het verdwijnen van Almanij de eerste Bel20'er die twee keer een comeback maakt.

Of de herschikkingen in de Bel20 veel beleggersgelden in beweging zullen zetten, is nog de vraag. De meeste analisten stippen aan dat de Brusselse beursgraadmeter een 'uitdovende' index is. Steeds meer Bel20-fondsen bereiken hun eindvervaldag en worden niet vervangen. Het in gewone Belgische aandelenfondsen geïnvesteerde vermogen is sinds eind 1998 ruim gehalveerd, van 4,64 naar 2,28 miljard euro. De Bel20-klikfondsen zagen hun beheerde vermogen met 70 procent afnemen, van 5,85 naar 1,73 miljard euro. De Bel20 verloor over dezelfde periode 'slechts' 19 procent.

Belangrijk is tegenwoordig vooral een zitje in de Euro Stoxx50, de populairste beursgraadmeter van de eurozone. Maar voor die index dreigt ook een verruimd KBC te klein uit te vallen. Voor een automatisch zitje in de Euro Stoxx50 moet een bedrijf tot de 40 grootste van de EMU-regio behoren. Op basis van de meest recente ranglijst, die van eind oktober, is voor een 40ste plaats minstens een free float van 15,2 miljard euro nodig.

Foto: belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud