Vijf beurshuizen worden small- en midcapexpert

(tijd) - Vijf beurshuizen mogen zich vanaf 4 april expert in Belgische small- en midcaps noemen. Het gaat om Bank Degroof, Delta Lloyd Securities, ING, KBC Securities en Petercam. De beurshuizen verbinden zich ertoe een minimumaantal kleine en middelgrote aandelen te analyseren. 70 procent van de Belgische aandelen met een marktwaarde van minder dan 1 miljard euro zal door minstens één analistenteam worden opgevolgd.

De benoeming van specialisten voor kleine en middelgrote aandelen past in de hervorming van de noteringslijsten van Euronext. Op 4 april verhuizen de aandelen van de Eerste, Tweede en Nieuwe markt in Brussel naar de eengemaakte koerslijst Eurolist. Vanaf dan krijgt elk aandeel de indicatie A, B of C mee, naargelang het grote, middelgrote of kleine aandelen betreft. De A-bedrijven hebben een marktwaarde van meer dan 1 miljard euro. Het B-segment bestaat uit de ondernemingen die 150 miljoen tot 1 miljard euro waard zijn. In het C-segment zitten de bedrijven kleiner dan 150 miljoen euro.

De small- en midcapexperts verbinden er zich toe minstens 20 kleine en middelgrote bedrijven te analyseren. Daarvan moeten er minstens 10 zijn met een marktkapitalisatie onder 150 miljoen euro, en minstens 5 weinig liquide aandelen waarin minder dan 2.500 transacties per jaar plaatsvinden. De experts moeten een halfjaarlijks rapport over de bedrijven publiceren, en updates geven wanneer zich belangrijke gebeurtenissen voordoen. Een verkoopteam moet de aandelen promoten.

'Met deze regels zal 70 procent van de bedrijven in Brussel met een marktwaarde van minder dan 1 miljard euro worden opgevolgd', zegt Olivier Lefebvre, de directievoorzitter van Euronext Brussel. 'Van de 47 ondernemingen die 150 miljoen tot 1 miljard euro waard zijn, zal 95 procent worden geanalyseerd. Bij de 67 smallcaps van minder dan 150 miljoen euro krijgt de helft opvolging.'

'De creatie van Eurolist en het small- en midcapstatuut past in onze strategie om de kleinere bedrijven meer in de schijnwerper te plaatsen', legt Lefebvre uit. 'Op 1 maart introduceerden we de Bel Small en Bel Mid-indexen. Die beursgraadmeters verhogen de zichtbaarheid van de kleine en middelgrote bedrijven. Maar indexen zijn niet voldoende om liquiditeit te creëren. Daarvoor zijn analyses nodig.'

Volgens een studie van McKinsey neemt de liquiditeit van een aandeel met de helft toe wanneer het aantal analisten verdubbelt. Hoe meer analistenrapporten verschijnen, hoe meer handel. Daar profiteert ook Euronext van.

In tegenstelling tot eerdere berichten krijgen de small- en midcapexperts geen korting wanneer ze de aandelen verhandelen. Alleen wanneer ze ook als liquiditeitsverschaffer optreden, gelden de gebruikelijke kortingen. 'De beurshuizen krijgen andere voordelen, zoals ondersteuning bij de promotie van small- en midcaps. We zullen onder meer helpen bij het organiseren van roadshows', zegt Lefebvre.

Bij de vijf specialisten valt de afwezigheid van Fortis op. De grootste bank van België bouwde zijn analistenteam fors af. 'Het is mogelijk dat we andere beurshuizen de expertstatus toekennen. Voor dit jaar mag iedereen nog tot 16 mei een aanvraag indienen', zegt Lefebvre.

Op Euronext Parijs werd de eengemaakte koerslijst al op 21 februari gelanceerd. De meeste reacties waren positief. Dertien beurshuizen mogen zich expert in kleine en middelgrote Franse aandelen noemen. In Lissabon start Eurolist gelijk met Brussel, eveneens met vijf experts. Amsterdam lanceert Eurolist op 2 mei. De beurs verwacht vier tot acht specialisten in Nederlandse small- en midcaps te kunnen aanwijzen.

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud