Wall Street loopt storm voor kleinere aandelen

(tijd/bloomberg) - Op Wall Street lopen beleggers storm voor kleinere aandelen. De Russell2000-index, de graadmeter van de Amerikaanse small caps, rijgt de records aan elkaar en is goed op weg steraandelen voor het zevende jaar op rij het nakijken te geven. Daarmee hebben ook de Wall Street-analisten het nakijken. Zij voorspelden eind 2005 voor de zoveelste keer een heropstanding van de steraandelen.

'Small caps hebben hun beste tijd gehad, 2006 wordt eindelijk het jaar van de heropstanding voor de blue chips', orakelde het gros van de beursgoeroes op Wall Street eind vorig jaar. Net als een jaar eerder lijken ze met die prognose opnieuw de bal te hebben misgeslagen. Small caps doen het met een gemiddelde winst van 15 procent sinds begin dit jaar drie keer zo goed als de steraandelen, die het met gemiddeld met 4 à 5 procent winst moeten stellen.

Toch was de prognose fundamenteel goed onderbouwd. Small caps doen het al zes jaar op rij beter dan de grote multinationals. Sinds de eeuwwisseling klom de Russell2000-index, de invloedrijkste graadmeter van kleinere aandelen op Wall Street, meer dan 50 procent.

Die glansprestatie contrasteert met de matte evolutie van de blue chips. De Dow Jones noteert nagenoeg op hetzelfde peil als begin 2000. De S&P100, de index van de grootste honderd Amerikaanse aandelen, kijkt over dezelfde periode tegen 25 procent verlies aan.

Door de zwakke koersevolutie noteren de steraandelen uit de S&P100 nu gemiddeld tegen 17 keer de winst over 2005 en bieden ze een naar Amerikaanse maatstaven royaal dividendrendement van 2,1 procent. De 'kleintjes' uit de Russell2000 zijn met een koers-winstverhouding van 44 dubbel zo duur en bieden met 1 procent een schamel dividendrendement.

Maar de beleggers die op dit ogenblik storm lopen voor small caps, hebben geen oog voor die 'fundamentals'. 'Hefboomfondsen willen in small caps investeren, aangetrokken door de hogere winstgroei van kleinere bedrijven', zegt Steven DeSanctis, specialist in small caps bij Prudential Equity Group. 'Ze doen dat liever via een brede 'tracker' dan via de weinig liquide individuele aandelen.'

De iShares Russell2000-tracker zag het beheerde vermogen sinds begin dit jaar van 7 miljard naar 9,5 miljard dollar aanzwellen. De grondstoffenhype voedt de hype in small caps. De Russell2000 zit immers bol van kleinere en meer risicovolle olie- en mijnbouwgroepen. Bedrijven als Kennametal, Cimarex Energy of Coeur d'Alene Mines zijn allerminst bekende namen, maar ze zagen hun aandelenkoers het voorbije jaar wel minstens verdubbelen.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud