Aandelen zijn toppers, obligaties zijn floppers in november

De Zweedse en de Finse aandelen waren de beste activaklassen van de maand - met dank aan Ericsson en Nokia. De belangrijkste beurzen haalden allemaal een return van om en bij 9 procent. Het is voor het eerst sinds de dolle najaarsmaanden van 1999 dat aandelen een dergelijke prestatie neerzetten.

Met de obligaties ging het heel wat minder goed. Noorse obligaties wonnen een schamele 0,3 procent in november. In de achttien andere landen moesten de vastrentende overheidseffecten terrein inleveren. Amerikaanse obligaties slikten een verlies van 2,6 procent, na de aankondiging dat de dertigjarige treasury wordt geschrapt. In België bleven de obligaties steken op een verlies van 0,6 procent.

Op jaarbasis doen de Belgische obligaties het echter uitstekend. Met een return van 8,1 procent sinds nieuwjaar staan ze op de derde plaats in de lijst van 57 activaklassen. Enkel Nieuw-Zeelandse aandelen en Italiaanse obligaties bleken een betere keuze. De ranglijst legt de zwakte van aandelenjaar 2001 bloot. Naast Nieuw-Zeeland staan enkel de beurzen van Australië en Oostenrijk op winst. Finse aandelen presteerden het slechtst in de voorbije elf maanden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud