De te mijden aandelen van 2002

Welke aandelen worden de lelijke eendjes van 2002? We gingen te rade bij enkele beurshuizen en beleggingsbladen, en vroegen voor welke waarden ze de adviezen 'afbouwen' of 'verkopen' hanteren.

Wanneer de analisten aanbevelen bepaalde aandelen af te bouwen, betekent dat niet meteen dat de betrokken bedrijven in geldnood zitten, of failliet dreigen te gaan. Ze zien de koersen enkel slechter presteren dan het beursgemiddelde.

"In de eerste plaats zie ik een groot aantal technologiebedrijfjes op Nasdaq Europe slecht blijven presteren", zegt hoofdstrateeg Gert de Mesure van Delta Lloyd Securities. "Bedrijven als Keyware, CS2 en Bricsnet lijden onder de zwakte van de technologiemarkt en hun nood aan cash om winstgevend te worden." Bij de aandelen op Euronext Brussel ben ik geen voorstander van Neuhaus. De koers van de pralinefabrikant is fundamenteel te hoog, zeker indien je het speculatieve tintje ervan wegneemt. Ook bedrijven als IPTE, Carestel, Fountain en bij de grotere, Barco en Agfa-Gevaert, doen het niet goed. Maar hun koersen staan al zo laag dat een beetje positief nieuws ze hoger kan sturen."

Geert Smet van beursblad De Belegger raadt aan aandelen IBA af te bouwen: "De Waalse bouwer van deeltjesversnellers heeft een tekort aan kapitaal om alle investeringen uit te voeren. De kapitaaloperatie die IBA in december wou doorvoeren, werd wegens een gebrek aan belangstelling afgeblazen. Ik heb mijn twijfels over de groeimogelijkheden van het bedrijf. In de voedingssector zijn we negatief over Ter Beke en Pinguin. Ter Beke leed in het eerste halfjaar een verlies van 2,28 euro per aandeel ondanks een 8 procent hogere omzet. Voor heel 2001 rekenen we op verlies. Diepvriesgroentenspecialist Pinguin lijdt onder de lage verkoopprijzen die al in 2000 met de klanten waren afgesproken. Photo Hall heeft een slechte bedrijfsstrategie. De elektronicaketen richt zich op de verkoop van multimediaproducten, maar in die sector heerst een enorme concurrentie."

Bij SG Bank De Maertelaere staan Agfa-Gevaert, Fortis en IBA al geruime tijd op "afbouwen". Hoofdanalist Danny van Quaethem legt uit waarom: "Agfa is in een dure herstructurering betrokken. We verwachten pas een winstherstel in 2003. Agfa heeft een vrij forse schuldenlast van 1,2 miljard euro. En de markten consumer imaging en graphics staan onder druk. Bij Fortis is de zwakke winstontwikkeling het hoofdargument. IBA is weliswaar een beloftevol bedrijf, maar we hebben vragen over de groei. De nieuwe orders wegen niet zwaar genoeg in de totale omzet. Hun winstbijdrage blijft een vraagteken. De netto financiële schuld van ongeveer 200 miljoen euro laat weinig ruimte voor expansie. Bovendien realiseert IBA zijn grootste omzet in de markt van sterilisatie, waar de concurrentie erg groot is. Ten slotte zijn er managementproblemen. De gedelegeerd bestuurder stapte al na twee jaar op."

IBA staat ook bij Fortis Bank als een van de drie Belgische waarden op "verkopen", naast Gevaert en GBL. Voor de holding Gevaert wijst Fortis op de zwakke prestaties van de belangen in de wereld van de bankverzekeraars (KBC, Aegon) en in Agfa-Gevaert. Bij GBL knagen de belangen in de mediasector (Bertelsmann) aan de intrinsieke waarde van het aandeel. Fortis hanteert nog de rating "afbouwen" voor Mobistar, Agfa, Ontex, Koramic, Brederode, Omega Pharma, Bekaert, Cofinimmo, Deceuninck, Roularta en Fluxys. "Belangrijk voor de beleggers is te weten waarom iets wordt aan- of afgeraden, en tot welke koersen wordt aangeraden te kopen of te verkopen', waarschuwt hoofdanalist Luc van der Elst. Zo vinden de Fortis-analisten Omega Pharma weliswaar een degelijk groeiaandeel, maar oordelen ze dat de farmagroep intussen te duur is.

Bank Dewaay mijdt voorlopig de aandelen Agfa-Gevaert en Koramic. "Voor Agfa wachten we op bewijzen van een turnaround. Ons koersdoel ligt op 11 euro. Koramic communiceert slecht met de beleggers en heeft een lage visibiliteit. De problemen bij de Oostenrijkse dochter Wienerberger wegen op het resultaat. Aan institutionelen krijg je Koramic niet meer verkocht."

In de Bel20 bouwt KBC Securities enkel de aandelen van Bekaert af. Analist Serge Pattyn wijst erop dat Bekaert ondanks zijn focus op meer technologisch geavanceerde producten hoofdzakelijk een industrieel staalaandeel blijft, en in 2001 sterk onder de neerwaartse trend in de economische cyclus leed. Hij stipt aan dat Bekaert een stuk duurder is dan zijn industriële sectorgenoten. Bij de kleinere aandelen vindt KBC onder meer Duvel-Moortgat een teleurstelling. Het beurshuis is teleurgesteld over de winstevolutie, en oordeelt dat Duvel een partnership met een internationale brouwersgroep moet sluiten om de distributie van het merkt Duvel te vergroten.

De rating "verkopen" kleeft KBC Securities enkel op vier aandelen uit de technologiesector: Keyware, Option, Xeikon, en Real Software. Vooral de eerste drie hebben nog veel geld nodig om hun productengamma en verkoopsnetwerk uit te bouwen, terwijl het herstel bij Real Software nog niet overtuigend genoeg is. De ontwikkelaar van biometrische verificatieproducten Keyware krijgt trouwens het laagste koersdoel ten opzichte van zijn beurswaarde van alle Belgische aandelen. ING Barings ziet het aandeel binnen een jaar op 20 dollarcent prijken. Volgens ING beschikt Keyware over te weinig marktrijpe producten.

Puilaetco voelt niets voor Barco. Het beurshuis verlaagde de rating van "houden" naar "verkopen", omdat de West-Vlaamse technologiegroep de voorbije maanden te sterk is gestegen. Wegens de moeilijke marktomstandigheden ziet Puilaetco geen verder opwaarts potentieel.

Het volledige artikel kunt u lezen in de Financieel-Economische Tijd van 16 januari

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud