De te mijden aandelen van 2002

Welke aandelen worden de lelijke eendjes van 2002? We gingen te rade bij enkele beurshuizen en beleggingsbladen, en vroegen voor welke waarden ze de adviezen 'afbouwen' of 'verkopen' hanteren.

Wanneer de analisten aanbevelen bepaalde aandelen af te bouwen, betekent dat niet meteen dat de betrokken bedrijven in geldnood zitten, of failliet dreigen te gaan. Ze zien de koersen enkel slechter presteren dan het beursgemiddelde.

"In de eerste plaats zie ik een groot aantal technologiebedrijfjes op Nasdaq Europe slecht blijven presteren", zegt hoofdstrateeg Gert de Mesure van Delta Lloyd Securities. "Bedrijven als Keyware, CS2 en Bricsnet lijden onder de zwakte van de technologiemarkt en hun nood aan cash om winstgevend te worden." Bij de aandelen op Euronext Brussel ben ik geen voorstander van Neuhaus. De koers van de pralinefabrikant is fundamenteel te hoog, zeker indien je het speculatieve tintje ervan wegneemt. Ook bedrijven als IPTE, Carestel, Fountain en bij de grotere, Barco en Agfa-Gevaert, doen het niet goed. Maar hun koersen staan al zo laag dat een beetje positief nieuws ze hoger kan sturen."

Geert Smet van beursblad De Belegger raadt aan aandelen IBA af te bouwen: "De Waalse bouwer van deeltjesversnellers heeft een tekort aan kapitaal om alle investeringen uit te voeren. De kapitaaloperatie die IBA in december wou doorvoeren, werd wegens een gebrek aan belangstelling afgeblazen. Ik heb mijn twijfels over de groeimogelijkheden van het bedrijf. In de voedingssector zijn we negatief over Ter Beke en Pinguin. Ter Beke leed in het eerste halfjaar een verlies van 2,28 euro per aandeel ondanks een 8 procent hogere omzet. Voor heel 2001 rekenen we op verlies. Diepvriesgroentenspecialist Pinguin lijdt onder de lage verkoopprijzen die al in 2000 met de klanten waren afgesproken. Photo Hall heeft een slechte bedrijfsstrategie. De elektronicaketen richt zich op de verkoop van multimediaproducten, maar in die sector heerst een enorme concurrentie."

Bij SG Bank De Maertelaere staan Agfa-Gevaert, Fortis en IBA al geruime tijd op "afbouwen". Hoofdanalist Danny van Quaethem legt uit waarom: "Agfa is in een dure herstructurering betrokken. We verwachten pas een winstherstel in 2003. Agfa heeft een vrij forse schuldenlast van 1,2 miljard euro. En de markten consumer imaging en graphics staan onder druk. Bij Fortis is de zwakke winstontwikkeling het hoofdargument. IBA is weliswaar een beloftevol bedrijf, maar we hebben vragen over de groei. De nieuwe orders wegen niet zwaar genoeg in de totale omzet. Hun winstbijdrage blijft een vraagteken. De netto financiƫle schuld van ongeveer 200 miljoen euro laat weinig ruimte voor expansie. Bovendien realiseert IBA zijn grootste omzet in de markt van sterilisatie, waar de concurrentie erg groot is. Ten slotte zijn er managementproblemen. De gedelegeerd bestuurder stapte al na twee jaar op."

Welke aandelen Fortis, Bank Dewaay, KBC Securities en Puilaetco dit jaar mijden leest u in het volledige artikel in de Financieel-Economische Tijd van 16 januari

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud