Dexia: kosten stijgen

Over de eerste drie kwartalen boekte Dexia een 9,4%-hogere winst van 0,96 euro per aandeel. We rekenden op een winst van 0,99 euro. Over het eerste halfjaar steeg de winst nog met 10,6%. Dat wijst erop dat het

De opname van Artesia BC in de cijfers sinds 1 januari leidde tot een hogere kostenstructuur. De kosten-batenratio van Dexia bedraagt traditioneel iets meer dan 50%. In de periode tot september werden per 100 euro inkomsten, 57,1 euro kosten geboekt.

In het derde kwartaal was dat zelfs 64,5. De bankagentschappen van Dexia worden beheerd door zelfstandige kantoordirecteurs, wat de kosten drukt. Bij Artesia daarentegen is de kostenstructuur vergelijkbaar met de grootbanken, waar ratio 's van 65 à 75% geen uitzondering zijn. Dexia zal geleidelijk 450 kantoren sluiten, waardoor de ratio weer in de richting van de langetermijndoelstelling van minder dan 50% evolueert.

Tegen 2005 moeten de synergievoordelen zelfs 0,21 euro per aandeel bedragen. De consolidatiekring van de groep werd de jongste 12 maanden sterk uitgebreid. De overgenomen bedrijven zijn goed voor 82% van de winstgroei! De financiële dienstverlening aan de openbare sector levert nog altijd de belangrijkste winstbijdrage (46,2%). Hierdoor blijft het risicoprofiel van Dexia zeer laag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud