Advertentie

Uitoefenprijzen nieuwe warrants liggen dichter bij recente koersen

De financiële markten kenden de voorbije weken een mooi herstel. De warrantemittenten speelden daarop in met een aantal nieuwe emissies. Daarmee willen zij de uitoefenprijs van de warrants dichter laten aansluiten bij de koers van de aandelen. Bij de beleggers lijkt de interesse in warrants er opnieuw wat op vooruit te gaan, hoewel speculatie rond de herschikking van de MSCI-indexen eind november toen een groot deel van de stijgende omzet kon verklaren. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende warrantemittenten.

"Wij kregen veel vragen van warrantbeleggers om warrants uit te geven met een uitoefenprijs die dichter bij de recente, lagere koersen zou liggen", vertelt Thierry Seynave van Puilaetco-Commerzbank. "Er waren in juli en augustus behoorlijk wat warrants uitgebracht, maar de gebeurtenissen van september zorgden ervoor dat veel van die uitoefenprijzen niet meer aansloten bij de aandelenkoersen. Daarom besloten wij tot een nieuwe emissie", vult Patrick van Roosendaal van Société Générale aan.

Société Générale koos er daarnaast voor warrants uit te brengen op de meest verhandelde onderliggende waarden. "Belgische klanten zijn nog altijd sterk geïnteresseerd in Belgische aandelen", oordeelt Van Roosendaal. Daarnaast wordt internationaal gekeken naar de meest verhandelde aandelen, en dat blijken vaak Amerikaanse aandelen te zijn. Bij de jongste emissie zaten ook warrants op Philips en Siemens, "die wel niet direct in de toptien van de meest verhandelde aandelen thuishoren, maar waar volgens onze analisten veel potentieel aanwezig is", aldus Van Roosendaal.

Advertentie

Ook Seynave stelt vast dat er nog altijd heel wat interesse is voor Belgische aandelen, maar de jongste tijd gaat het daarbij vooral om financiële aandelen. "In de toptien van de meest verhandelde warrants in de jongste 30 dagen komen, naast Omega Pharma en de Nasdaq100-index, enkel warrants op financiële aandelen voor, met name warrants op Dexia, Fortis en KBC", vult Henrik Takkenberg van Commerzbank aan.

Hij wijst erop dat nogal wat partijen eind november warrants gekocht hebben in het kader van de herschikking van de MSCI-indexen. Die herschikking bracht enorme kapitaalstromen op gang, maar de meeste posities waren al voor de laatste week van november ingenomen, zo bleek uiteindelijk, zodat de koersschommelingen eind november beperkt bleven of zelfs in tegengestelde richting gingen van wat verwacht was.

"Door die herschikking was bijvoorbeeld KBC oververkocht", vertelt Seynave, "Wij hadden een warrant met vervaldag in april volgend jaar en een uitoefenprijs ruim 20 procent boven de prijs van het aandeel eind november. Die warrant had een mooi hefboomeffect en nogal wat beleggers hebben die warrant gebruikt om op een koersstijging van KBC te speculeren. In een week tijd ging de koers van de warrant van 0,18 euro naar 0,45 euro."

Dat bij de nieuwe uitgifte van Puilaetco-Commerzbank slechts enkele financiële en enkele Belgische aandelen voorkomen, heeft ermee te maken dat de bestaande warrants voor die soorten aandelen al een mooi aanbod bieden en er niet echt nood was aan nieuwe uitoefenprijzen, vertelt Seynave. Lockheed Martin komt voor het eerst in het lijstje voor en ook dat is het gevolg van de vraag van de klanten. "Via onze groene lijn weten wij goed wat er bij de warrantbeleggers leeft. Wij leggen enkel producten in de markt als er vraag naar is vanwege de beleggers. Het heeft weinig zin nieuwe producten uit te brengen waarvan je niet weet dat er vraag naar is."

Advertentie

Société Générale bracht ook nieuwe warrants uit op de Dow Jones Industrials- en de Nasdaq100-index. "Veel beleggers vinden dat de meeste beursindexen, ook na de jongste stijging, nog altijd laag noteren, maar zij vinden het moeilijk er de meest belovende aandelen uit te pikken", meent Van Roosendaal, "en dan zijn de indexen interessant, omdat ze daarmee in heel de beurs beleggen." De meest populaire index bij de warrantbelegger is zonder twijfel de Nasdaq100. Voor Europese indexen in er nauwelijks interesse. 'De jongste 30 dagen kwam alleen een warrant op de Dow Jones Eurostoxx Technology index voor in de topdertig van de meest populaire warrants en dan nog slechts op de 26ste plaats', aldus Takkenberg.

Zowel bij Société Générale als bij Puilaetco-Commerzbank valt het kleine aantal put-warrants op. Bij Puilaetco gaat het om 6 puts tegenover 29 calls, terwijl van de 28 nieuwe Société Générale-warrants er slechts twee put-warrants zijn. De Belgische warrantkoper blijft een call-koper, zo bevestigen onze gesprekspartners. Toch merkt Takkenberg op dat hij het gevoel heeft dat er toch wat meer beleggers in puts stappen dan pakweg zes maanden geleden. Na de aanslagen van 11 september was de omzet in puts wat gestegen en dat effect is volgens hem niet helemaal tenietgedaan. Seynave ziet nogal wat beleggers die ervan overtuigd zijn dat het herstel van de aandelenkoersen niet zal blijven duren. Die beleggers stappen dan vaak in putwarrants op de Nasdaq100.

Citibank bracht de jongste weken geen nieuwe warrants uit, maar de plannen zijn er wel, vertelt Inge Monteyne. "Niet iedereen binnen Citibank is er evenwel van overtuigd dat het nu het goede moment is om nieuwe warrants uit te brengen. Maar de meeste beleggers kopen liever nieuwe warrants. Wanneer er minder warrants uitgegeven worden, valt de interesse dus ook terug. Wij stellen de jongste tijd overigens een toegenomen vraag vast voor de Franse markt, zowel voor warrants van Franse bedrijven als voor warrants genoteerd op Euronext Parijs." Ook Takkenberg ziet een toegenomen interesse voor warrants op Franse aandelen, vooral dan voor Alcatel.

Of er bij de andere grote marktspelers de komende weken of maanden nieuwe uitgiften komen, hangt vooral af van de evolutie van de markten. "Wij volgen de markt van nabij op", verzekert Van Rosendaal, "maar ons gamma is nu zo uitgebreid dat wij eerst wat orde op zaken willen stellen. De belegger wacht trouwens op een verdere stijging van de markten, vooraleer hij opnieuw in warrants zal stappen."

Ook voor Puilaetco-Commerzbank is de context van de financiële markten het belangrijkst. "Als het nodig is kunnen wij snel met nieuwe warrants op de markt komen. Nogal wat beleggers kijken momenteel wel naar warrants, maar zij nemen nog geen beslissing om in te stappen", zegt Seynave, "Zodra de warrants weer wat in het nieuws komen, kijken wij of wij daarop kunnen inspelen."

KBC Financial Products, een kleinere speler op de Belgische warrantmarkt, heeft niet direct plannen voor nieuwe uitgiftes. "Als wij warrants op de markt kunnen brengen tegen scherpe prijzen, dan zullen wij dat doen", verzekert Jan de Spiegeleer, "maar daarvoor wachten wij op een opportuniteit. Als die zich voordoet, meestal in het kader van een andere operatie, zoals bijvoorbeeld de uitgifte van reverse convertibles, zullen wij daar gebruik van maken. Dankzij de soepele emissieprocedure voor warrants kunnen wij daarbij dicht op de bal spelen."

Guido VANLINTHOUT

Advertentie
Gesponsorde inhoud