Agfa: één gesmaakte verkoop en twee saneringen

(tijd) - Agfa-Gevaert zette in 2004 zijn gedaantewissel van een chemie- naar een technologiebedrijf in versneld tempo door. De beeldvormingsgroep sukkelt sinds de beursgang midden 1999 van de ene herstructurering in de andere en dat was dit beursjaar niet anders. Agfa rondde de langverwachte verkoop van zijn afdeling klassieke filmrolletjes af, maar tegenvallende resultaten temperden het beleggersenthousiasme.

Agfa-Gevaert zet net als de rest van het Brusselse koersenbord 2004 sterk in (1). De prijs van het aandeel zit al sinds eind 2001 in stijgende lijn. Toen startte de beeldvormingsgroep na een rampjaar het herstructureringsprogramma Horizon, dat geleidelijk vruchten afwierp. Onvoldoende, zo blijkt begin maart bij publicatie van ontgoochelende resultaten over 2003 (2).

Agfa trekt nog eens 120 miljoen euro uit voor een nieuw herstructureringsplan, Orion. Beleggers tonen zich niet onder de indruk van de overname van de Italiaanse drukplatenfabrikant Lastra ter versterking van de grafische afdeling. Ze maken zich zorgen over de snel verslechterende toestand bij de afdeling klassieke filmrolletjes, het zorgenkind van de groep. De koers daalt weer onder de 22 euro waartegen Agfa in 1999 naar de beurs trok. Op de jaarvergadering krijgen aandeelhouders geen peptalk te horen, integendeel. 'De negatieve trends hebben begin 2004 doorgezet', meldt gedelegeerd bestuurder Ludo Verhoeven. De zwakke dollar, de spectaculaire terugval van de analoge fotografie en de achteruitgang van de grafische branche houden aan. De belofte dat het roer bij de afdeling Consumer Imaging - de filmrolletjes - in 2004 volledig wordt omgegooid kan de koersval niet afremmen (3).

Het management lost de belofte nochtans in. Halfweg mei herstelt de koers na de melding dat Agfa de afdeling filmrolletjes verzelfstandigt (4). Beleggers zien er de voorbode in van de langverwachte verkoop. Tussendoor ondersteunt ook de schrapping van 8 procent van de aandelen de koers (5). Eind augustus is die verkoop een feit. Het aandeel schiet 13 procent hoger, de grootste eendagsklim in vijf jaar beurscarrière (6).

Het Londense beurshuis UBS wakkert het koersherstel aan door een gestroomlijnd Agfa als een 'interessante overnameprooi' te bestempelen (7). Bovendien loont de focus op de medische beeldvorming. Die afdeling kan in oktober uitpakken met een Amerikaans contract van 180 miljoen euro over vijf jaar (8). Met de exit van de filmrolletjes is de stroomlijning niet af. Ook Agfa Monotype, 's werelds grootste bibliotheek van bekende lettertypes als Times New Roman, gaat voor 132 miljoen euro de deur uit (9).

Toch eindigt het jaar in mineur. De derdekwartaalcijfers stellen teleur en dit keer is er geen ander belangwekkend nieuws om de aandacht van de beleggers af te leiden. Bovendien kondigt de groep bovenop Orion een extra rondje saneringen aan. Beleggers sturen het aandeel 10 procent lager (10), waardoor 2004 toch nog een ontgoochelend beursjaar wordt.

Kurt Vansteeland

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud