Analisten zien beursindexen opnieuw stijgen na milde correctie in maart

(tijd) - De Bel20 slaagde er net niet in twaalf opeenvolgende maanden met winst af te klokken. Na elf maanden hogerop, zakte de Brusselse beursgraadmeter in maart 4,1 procent. Met die milde daling is de index volgens het analistenheir voldoende gecorrigeerd. Ze zien de beurskoersen de komende maanden opnieuw de goede richting uitgaan. De Japanse beurs maakt haar intrede bij de meest geliefde markten. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête die het onderzoeksbureau Dimarso voor de krant De TIJD houdt.

De kleine en middelgrote aandelen scoorden in maart opnieuw beter dan de bekende sterwaarden. De hele Belgische markt zakte maar 2,8 procent, tegen een verlies van 4,1 procent voor de Bel20. De Belgian Smallcap-index, met de allerkleinsten op de Brusselse beurs, won vorige maand zelfs 0,1 procent.

Steeds meer beleggers herontdekken de kleine en middelgrote bedrijven, omdat die sneller en beter op de economische tendenzen kunnen inspelen dan de grote bedrijfsreuzen. Vooral bij een economische heropleving kunnen kleine ondernemingen die in nichemarkten actief zijn, hun winstmarges makkelijker verhogen. Daarentegen bieden grote multinationals dankzij hun diversificatie en reserves beter weerstand tijdens een economische recessie. Bij de kleine bedrijven zijn er ook meer cyclische aandelen.

Aangezien de economie het herstel voortzet, is het dus logisch dat de small- en midcaps beter presteren. Na één kwartaal in 2004 doen de Stoxx Mid200-index, die de middelgrote aandelen in Europa opvolgt, en de Stoxx Small200 van de kleinere aandelen het zo'n 7 procentpunten beter dan de FTSE Eurotop300-index van de grootse Europese bedrijven.

De beste maandprestatie in Brussel was weggelegd voor Ubizen (+29,5%). In de biedoorlog voor de netwerkbeveiliger begroeven de twistende partijen hun strijdbijl. Ubizen blijft op de beurs en krijgt financiële middelen om er opnieuw bovenop te komen en te groeien. Ook bij andere bedrijven viel goed nieuws te rapen. IBA (+12,6%) krijgt voor de verkoop van zijn afdeling Ionisatie en Sterilisatie meer geld dan analisten hadden gedacht. Het nieuwe, afgeslankte IBA wordt schuldenvrij en houdt 100 miljoen euro cash over om een nieuwe start te maken. Ondernemingen als Kinepolis (+5,2%), UCB (+5%), of bij de kleintje Rosier (+5,1%) en Moury Construct (+7,2%) maakten puike jaarcijfers bekend.

Daarentegen werden Agfa-Gevaert (-14,1%), Solvus (-13,9%), Deceuninck (-8,6%) en DocPharma (-8,3%) zwaar afgestraft omdat ze de prognoses niet helemaal inlosten. Innogenetics (-9,3%) ging onderuit wegens minder beloftevolle testresultaten van zijn wondheelmiddel tegen beenzweren. Hoewel het product in de portefeuille van de biotechgroep niet zo belangrijk is, hadden de beleggers vooral voor dat slechte nieuws aandacht. Sterke testresultaten van het vaccin tegen hepatitis C en de overname van de vaccindivisie van Genencor werden genegeerd.

Voor de komende maanden verwachten de analisten opnieuw dat de beursmotor op een hoger toerental gaat draaien. Geen enkele respondent gelooft dat de Bel20 binnen drie of twaalf maanden lager staat dan nu. Het percentage aandelen in de portefeuille mag weer worden opgetrokken van 47,8 naar 51,6 procent. Bij de vorige beursbarometer hadden de analisten aangeraden aandelen te verkopen ten voordele van cash en andere beleggingsproducten. 'Analisten raden aan winst te nemen', was de titel vorige maand. Die strategie bleek een schot in de roos, ook al wisten ze toen nog niet dat een bommenterreur de markten zou treffen.

Het is opvallend dat voor het eerst sinds lang België niet in de top-3 prijkt van de beurzen die de voorkeur genieten. Euronext Brussel moet het nipt afleggen tegen de groeilanden uit Zuidoost-Azië. Amerikaanse aandelen zien de analisten het minst goed presteren.

Etienne Viersé, de hoofdredacteur van het beleggersblad Afinas en een van de deelnemers aan de enquête, is het daar niet mee eens: 'De Amerikaanse markten zullen op korte termijn beter presteren dan de Europese. De economische groei ligt er twee keer zo hoog als in Europa, terwijl de bedrijfswinsten profiteren van de goedkope dollar. Op termijn zie ik de dollar stijgen door de hogere economische groei. De Federal Reserve zal de rente optrekken, waardoor het renteverschil met Europa kleiner wordt. Een hogere rente trekt automatisch meer buitenlandse beleggingen aan.'

Japan maakt met een tweede plaats zijn opwachting in de lijst van de voorkeurmarkten. De macro-economische cijfers verbeteren er zienderogen. Het Japanse ondernemersvertrouwen staat op het hoogste peil in zeven jaar. Ook de langdurige deflatie komt er stilaan onder controle. In januari daalden de vastgoedprijzen in Tokio 'slechts' met 3 procent, wat de kleinste neergang was in een decennium. De Japanse beurs was met een winst van 16 procent de internationale topper in maart, al was een deel te danken aan de stijging van de yen.

In de lijstjes van meest geliefkoosde aandelen sprint de holding Ackermans & van Haaren vanuit het niets naar nummer één. 'Ook in mijn lijst is Ackermans de favoriet', meent Viersé. 'Via Ackermans beleg je gediversifieerd in een holding met een uitstekend management. De belangrijkste participaties moeten het dit jaar beter doen. De uitzendgroep Solvus en de durfkapitaaltak zullen profiteren van het economische herstel. De baggergroep DEME ziet haar marges herstellen, zeker wanneer de baggeroorlog tussen Singapore en Indonesië stopt.'

Belgacom was in de vorige beursbarometer de laureaat, ook al was de prijs van de telecomgroep nog niet bekend. Nu krijgt de telecomgroep slechts één nominatie van de analisten.

Voor de obligatiemarkten voorspelt Viersé weinig goeds. 'De centrale banken zullen de rente door het economische herstel geleidelijk optrekken, wat de huidige rendementen minder interessant maakt. De beurzen hebben daarentegen een stijgingspotentieel van 20 procent op twaalf maanden. De eerstvolgende weken kunnen misschien iets zwakker zijn, omdat de macro-economische cijfers die voor maart worden gepubliceerd, wellicht negatief zijn beïnvloed door de bomaanslagen in Madrid. Maar daarna kan een krachtige beweging naar boven volgen.'

Serge MAMPAEY

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud