Lang niet alle grondstoffen halen records

(tijd) - Een explosie in het olierijke Nigeria stuurde de grondstoffenprijzen gisteren naar nieuwe hoogtepunten. Olie, koper en platina haalden nooit geziene prijzen. Maar heel wat andere grondstoffen zijn nog ver verwijderd van het record. Zilver bijvoorbeeld, noteert 72 procent onder de piek van 1980. Ook het record van koffie, dat dateert van 1977, is nog lang niet in zicht.

Een vat Brent-olie piekte gisteren op 74,22 dollar. De vrees voor productieonderbrekingen in Nigeria en Iran liggen aan de basis van de oliehausse. Gisteren ontplofte een autobom in de hoofdstad van Nigeria, de belangrijkste Afrikaanse olieproducent. Rebellen hebben al een vijfde van de Nigeriaanse olieproductie platgelegd. Iran is nu de op drie na grootste olie-exporteur ter wereld, maar de nucleaire spanningen met het Westen kunnen daarin verandering brengen.

De kwestie-Iran deed de goudprijs gisteren even toppen op 644 dollar, het hoogste niveau sinds november 1980. De vraag van beleggers naar goud vertegenwoordigt een steeds groter deel van de totale goudvraag. Vorig jaar kwam 15,5 procent van de goudvraag van beleggers, tegen 6,7 procent over 2004. De goudprijs is wel nog 25 procent verwijderd van het record van januari 1980. De omverwerping van het Iraanse sjahregime en hyperinflatie deden het goud toen volop schitteren.

In dezelfde maand vestigde ook de zilverprijs een record: 52 dollar. De prijzen van edelmetalen vertonen altijd een correlatie. Toch lag iets helemaal anders aan de basis van de zilverhausse: de speculatie van de gebroeders Hunt, die een groot deel van de zilvervoorraden opkochten. Zilver is al 267 procent duurder geworden sinds het dieptepunt van november 2001. Maar de onfortuinlijke belegger die op de piek van 1980 kocht, zit nog opgezadeld met een verlies van 72 procent.

De recordprijs van een ander edelmetaal - palladium - situeert zich op een wel heel raar moment: januari 2001. Toen heerste de grondstoffenmalaise nog volop. De Russische uitvoer van palladium stokte wegens administratieve problemen. Dat leidde tot een schaarste in de markt. Nadien volgde een langdurige terugval van de palladiumprijs. De prijsopstoot zorgde ervoor dat de producenten van autokatalysatoren op zoek gingen naar een substituut voor palladium: platina. De prijs van dat edelmetaal vestigde gisteren een nieuw record: 1.130 dollar per ounce.

De zachte grondstoffen, zoals granen, cacao en koffie, zijn nog ver verwijderd van hun record. Ze profiteren relatief minder van de hoge vraag vanuit China. Bovendien zien beleggers die categorie vaak over het hoofd. Een pond arabicakoffie kost momenteel 1,1 dollar. De koffieprijs verdrievoudigde nagenoeg sinds december 2001, maar is nog verwijderd van het record van april 1977: 3,25 dollar. Extreme vorst vernietigde toen de Braziliaanse koffiestruiken en leidde tot prijzen waarvan de koffieboeren vandaag alleen kunnen dromen.

Christophe DE RIJCKE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud