'Spamaandelen' kunnen zware kater opleveren

(tijd) - Wie investeert in aandelen die via e-mails worden aanbevolen, riskeert zware verliezen te lijden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De 'spam'-mails geven vrijwel altijd sterke koopaanbevelingen voor piepkleine aandelen op weinig gereglementeerde markten. De enigen die er beter van worden, zijn de malafide figuren die de aandelen hoger willen sturen om ze aan de goedgelovige beleggers te verpatsen.

'Pump and Dump'. Het is een praktijk die al sinds het ontstaan van de beurshandel bestaat: sommige beleggers proberen de koersen van bepaalde aandelen de hoogte in te jagen, om zelf de stukken met een flinke winst te kunnen verkopen. Door de opkomst van de elektronische handel en het internet, is het terrein van de 'pump-and-dumpers' verlegd van de marktenzalen en de beursvloeren naar het wereldwijde web.

Veel beleggers worden dagelijks overspoeld door spammails met 'insider informatie' over aandelen die u zou moeten kopen om op korte termijn veel geld te verdienen. De zenders verkrijgen de adressen via spyware op allerlei programma's die via het net worden verspreid. Wanneer u veel op beleggers-sites surft, deelneemt aan beleggersforums op het net, of gewoon antwoordt op vragen op internetsites, is de kans groot dat u met zulke mails bestookt wordt.

De voorbije week kregen miljoenen beleggers ter wereld reclame voor het aandeel 2-Track Global. Het bedrijfje produceert volgens de e-mail apparatuur om het transport van containers via de satelliet op te volgen. De e-mail beweert dat twintig havens, waaronder de grootste Chinese en Thaise havens, de technologie van 2-Track Global verplicht willen maken. Het koersdoel ligt op 3,30 dollar, terwijl het aandeel op de OTC Bulletin Board aan 1,25 dollar noteert.

Echte informatie over 2-Track Global is zo goed als onvindbaar. De website van het bedrijf, met een Koreaanse broncode, is niet te openen. Het hoofdkwartier zou zich in Londen bevinden.

'Zulke aandelen kopen, staat gelijk aan je geld wegsmijten', zegt Joshua Cyr, een Amerikaanse ontwikkelaar van internet-sites. Cyr deed een onderzoek naar de koersevolutie van spam-aandelen. In mei en juni kocht hij systematisch aandelen die via e-mail aangeprezen werden, met virtueel geld weliswaar. De aandelen kelderden gemiddeld 47 procent.

'Het gaat bijna altijd om aandelen van kleine, obscure bedrijven met een marktwaarde van minder dan 50 miljoen dollar', stelt Cyr. 'Grotere ondernemingen zijn veel moeilijker te manipuleren, want daar hebben ook professionele beleggers interesse voor. Een tweede criterium is dat geen enkel beurshuis het aandeel mag opvolgen. De pump-and-dumpers mikken op die aandelen waarvan de koersen door kleine orders fors kunnen schommelen.'

De spamaandelen noteren doorgaans op de 'pink sheets' of de 'OTC Bulletin Board'. Pink Sheets LLC is een Newyorks privébedrijf. De onderneming biedt een platform aan om in effecten te handelen, maar benadrukt dat het geen beurs is. De naam is afkomstig van het roze papier waarop de koersen oorspronkelijk werden aangeduid. De markt is niet gereglementeerd. De bedrijven die er noteren, vallen niet onder het toezicht van de beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). Ze moeten aan geen enkele verplichting voldoen.

De tweede markt is de 'Over-the-counter' (OTC) Bullletin Board. Die markt wordt uitgebaat door de schermenbeurs Nasdaq. De OTC-bedrijven moeten aan minimale verplichtingen voldoen, maar bijvoorbeeld geen kwartaalresultaten rapporteren. In 2004 waren er plannen om van de OTC Bulletin Board een officiële en meer gecontroleerde markt te maken. De plannen verdwenen snel in de koelkast wegens het protest van de bedrijven, nadat ze hadden ontdekt dat ze daarvoor 5.000 dollar per jaar moesten betalen.

De SEC geeft toe dat het niet alle bedrijven kan controleren. 'We kunnen alleen optreden tegen fraude, en dat doen we meestal enkel na klachten', zegt een woordvoerder van de toezichthouder. 'We benadrukken dat beleggers zich nooit aan spam mogen laten misleiden. Voorstellen die te goed zijn om waar te zijn, zijn meestal niet waar. Soms raden de e-mails bedrijven aan die zelfs niet bestaan, maar wel jaarverslagen en persberichten voorleggen. Om de overtreders op te sporen, werken we samen met de federale politiedienst FBI.'

De Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen is niet gemachtigd op te treden, hoewel ongevraagde spam in de Europese Unie verboden is. 'Meestal gaat het om e-mails die uit de VS verstuurd worden. Die vallen niet onder onze bevoegdheid', klinkt het bij de toezichthouder.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud