'Beleggingsfondsen moeten bedrijfsboeken beter doorlichten'

Om het vertrouwen van de beleggers te herstellen, moeten beleggingsfondsen de boekhouding van de bedrijven waarin ze investeren, beter doorlichten. Voorts moeten ze de beleggingsrisico's beter uitleggen. Dat zegt Steffen Matthias, secretaris-generaal van de Europese beleggingsfondsenvereniging Fefsi.

Volgens Matthias moeten de huidige Europese regels voor de fondsensector in principe volstaan om de beleggers te beschermen. 'Maar in de huidige, ongewone situatie van tuimelende aandelenkoersen en bedrijfsfraudes, kunnen fondsenbeheerders meer doen om ervoor te zorgen dat de belangen van de beleggers en dus de fondsensector beter gediend worden', meent Matthias.

'Meer dan ooit moeten we waken over de integriteit van onze sector door een correcte informatieverstrekking, onderbouwd advies en een goede opvoeding van de belegger', zegt hij.

Volgens Matthias is een correcte informatieverstrekking enkel mogelijk indien de fondsen nauwer betrokken worden bij de bedrijven waarin ze beleggen. 'Dat betekent ook dat ze meer actieve aandeelhouders moeten worden, en onder meer de algemene aandeelhoudersvergaderingen moeten bijwonen', zegt Matthias.

'Toch zijn beleggingsfondsen volgens ons veiliger beleggingen dan directe investeringen in aandelen dankzij de risicospreiding en de grotere expertise die de beheerders hebben om bedrijven te analyseren. Al moeten ze die expertise soms beter benutten.'

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 25 juli

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud