Belgische fondsen derde grootste aandelenbeleggers in Europa

(tijd) - De beleggingsfondsen naar Belgisch recht zijn op de Europese fondsenmarkt de derde grootste aandelenbeleggers in aandelen. 60 procent van hun investeringen was eind maart in aandelen belegd. Enkel de Britse en Zweedse fondsen houden procentueel gezien meer risicokapitaal aan. Dat leren nieuwe cijfers van Fefsi, de Europese vereniging van beleggingsfondsen.

Zelfs in mindere beurstijden blijft de Belgische belegger aandelen smaken. Hij consumeert ze wel op een indirecte manier, via beleggingsfondsen. De Belgische beleggingsfondsen belegden eind maart niet minder dan 60 procent van hun activa in aandelen. Daarmee is de Belg een veel risicovollere fondsenbelegger dan de gemiddelde Europeaan.

Gemiddelde beleggen alle Europese beleggingsfondsen samen zo'n 40 procent in aandelen, aldus Fefsi. De organisatie houdt bij de aandelenposities zowel rekening met de zuivere aandelenfondsen als met de aandelenfondsen met kapitaalbescherming. Samen hadden de Europese fondsen eind maart 4.760 miljard euro in portefeuille. Dat is 4 procent meer dan eind vorig jaar.

Frankrijk, Luxemburg en Duitsland zijn samen goed voor 46 procent van de Europese fondsenmarkt. België stelt het met een marktaandeel van iets meer dan 2 procent. Toch scoren de Belgische beleggers ook in een ander segment bijzonder goed op Europees vlak. Ze zijn tevens de derde grootste investeerders in gemengde beleggingsfondsen, fondsen die zowel in aandelen, obligaties als liquiditeiten investeren. Een goede 25 procent van de Belgische fondsenactiva is geplaatst in gemengde fondsen.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 4 juni

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud