Belgische fondsenmarkt krimpt slechts 6 procent

(tijd) - Het vermogen op de Belgische markt van beleggingsfondsen daalde in de eerste zes maanden van het jaar slechts met 6 procent, ondanks het zeer barre beursklimaat. De belangrijke bedragen die particuliere beleggers in nieuwe beleggingsfondsen, vooral klikfondsen, blijven investeren, temperen de zware koersverliezen. De 112 nieuwe beleggingsfondsen die de banken in de eerste jaarhelft lanceerden, trokken 4,2 miljard euro aan.

De fondsenmarkt houdt ondanks de beursmalaise relatief goed stand doordat beleggers gretig beleggingsfondsen blijven kopen. In de eerste jaarhelft verkochten de banken en beursvennootschappen 112 beleggingsfondsen. Dat is bijna evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Dat leren nieuwe cijfers van de Belgische Verenigingg van Beleggingsfondsen (BVICB). Vooral de zeer grote belangstelling voor klikfondsen of beleggingsfondsen met kapitaalbescherming blijft de verkoop ondersteunen. Van de 4,2 miljard euro die de nieuwe beleggingsfondsen in de eerste jaarhelft aantrokken, namen de klikfondsen 3,5 miljard euro voor hun rekening.

Zonder de forse kapitaalinjectie van de particuliere beleggers was de terugval op de Belgische fondsenmarkt ongetwijfeld veel groter geweest. De klassieke aandelenfondsen zonder kapitaalbescherming, die nauwelijks nieuw beleggerskapitaal aantrokken, boekten in de eerste jaarhelft een vermogensverlies van 17 procent.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 26 juli

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud