Advertentie

Beursmalaise drijft beleggers massaal naar klikfondsen

(tijd) - De klikfondsen of beleggingsfondsen met kapitaalbescherming trokken dankzij het zwakke beursklimaat in de eerste zes maanden van het jaar ruim 2 miljard euro aan. Dat leert een rondvraag bij de banken. Daarmee slorpen die fondsen bij de banken 40 tot 75 procent van alle investeringen in beleggingsfondsen op.

Het aanhoudend zwakke beursklimaat is voor de banken een ideale gelegenheid om hun klikfondsen weer in de vitrine te zetten. Klikfondsen zijn beleggingsfondsen die beleggers na 5 tot 8 jaar hun begininvestering (exclusief kosten) weer beloven bovenop een eventuele beursmeerwaarde.

Nu de aandelen de slechte prestaties blijven aaneenrijgen, vallen de beleggers met bosjes voor de felle promotiecampagnes die de banken voeren voor hun veiligere klikfondsen. KBC Bank, de Belgische marktleider voor klikfondsen, haalde in de eerste zes maanden van het jaar 1 miljard euro vers kapitaal op via klikfondsen. Fortis Bank, de nummer twee, zit KBC dicht op de hielen met 950 miljoen euro nieuwe investeringen in klikfondsen.

KBC zegt dat de investeringen in klikfondsen goed zijn voor minstens 40 procent van alle investeringen die beleggers in het eerste halfjaar deden in beleggingsfondsen. Bij Fortis Bank ligt dat percentage nog hoger, namelijk 67 procent.

De klanten van Axa Bank lopen helemaal storm voor de klikfondsen. Driekwart van het nieuw beleggersgeld dat de bank in de eerste zes maanden van het jaar aantrok via haar beleggingsfondsen ging naar klikfondsen. De klikfondsen van Axa Bank zijn goed voor een instroom van ruim 150 miljoen euro.

Ook het saldo van de fondseninvesteringen gaat vooral naar defensieve fondsen, zoals obligatiefondsen en fondsen die hun investeringen spreiden over liquiditeiten, obligaties en aandelen.

Het volledige artikel kunt u lezen in De Financieel-Economische Tijd van 4 juli

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud