Beursonzekerheid maakt fondsen met kapitaalbescherming weer populair

(tijd) - Van alle investeringen die particuliere beleggers in het eerste kwartaal deden in beleggingsfondsen vloeide minstens de helft naar klikfondsen, beleggingsfondsen met kapitaalbescherming. Dat leert een rondvraag bij verschillende banken. In totaal trokken de klikfondsen in het eerste kwartaal zowat 1 miljard euro aan. De grote belangstelling voor de klikfondsen is een gevolg van het onzekere beursklimaat. Daardoor kiezen beleggers en masse voor zekerheid.

Bij KBC Bank, de grootste speler op de Belgische markt van beleggingsfondsen, vertegenwoordigden de netto-investeringen (intredingen min uittredingen) in klikfondsen in de eerste drie maanden van het jaar de helft van alle netto-investeringen in beleggingsfondsen.

Klikfondsen keren beleggers op eindvervaldag, na 5 à 8 jaar, hun begininvestering (exclusief kosten) zeker terug. Tijdens de looptijd van het fonds kan de belegger tussentijds beurswinsten definitief verwerven als de onderliggende aandelenkorf vooraf bepaalde stijgingspercentages overschrijdt.

De overige helft van de fondseninvesteringen bij KBC ging naar obligatiefondsen, gemengde fondsen, fondsen die zowel investeren in obligaties, liquiditeiten als aandelen, en in beperkte mate naar zuivere aandelenfondsen, die beleggers geen kapitaalbescherming bieden.

Fortis Bank, de nummer twee op de Belgische fondsenmarkt, meldt dat minstens 40 procent van de aangetrokken gelden voor beleggingsfondsen in het eerste kwartaal naar kapitaalgegarandeerde fondsen vloeide. Volgens een woordvoerder van Fortis Investment Management (FIM), de vermogensdochter van de bank, is dat percentage historisch gezien uitzonderlijk hoog. Ook Fortis noteert nog een grote belangstelling voor veiliger obligatie- en gemengde fondsen.

Ook bij andere banken blijkt de interesse voor beleggingsfondsen met kapitaalbescherming groot. Bij Axa Bank vertegenwoordigden deze investeringen 80% van alle fondseninvesteringen in het eerste kwartaal. BBL zegt dat de zeer grote belangstelling voor klikfondsen vooral de jongste weken voelbaar is.

In totaal trokken de klikfondsen in het eerste kwartaal ongeveer 1 miljard euro aan. De onzekerheid die, ondanks het herstel, op de beurzen blijft heersen, is de belangrijkste voedingsbodem voor het succes van de klikfondsen. In plaats van opnieuw volop in aandelen te beleggen, kiezen beleggers voor de middenweg van de klikfondsen. Al doen de banken ook hard hun best om deze fondsen te promoten, om de mindere verkoopcijfers op te vijzelen.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 10 april

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud