Elex brengt 8,65 miljoen aandelen Melexis naar de beurs

(tijd) - De holding Elex rond ondernemer-politicus Roland Duchâtelet brengt nog deze maand 8,65 miljoen van haar aandelen in chipleverancier Melexis naar de beurs. Tegen de huidige koers van 7,5 euro heeft die transactie een waarde van 64,87 miljoen euro. Elex heeft vandaag 70 procent van Melexis in handen. Na de uitgifte verkleint dat belang tot iets minder dan 50 procent. Melexis noteert op Nasdaq Europe, en vanaf 17 mei ook op Euronext Brussel.

Met de opbrengst van de aandelenverkoop betaalt Elex de schulden van XFab bij Melexis af. XFab is een dochterbedrijf van Elex dat wafers produceert, siliciumschijfjes die als basis dienen voor de productie van chips. Om de financiële situatie van XFab te verbeteren, kreeg het bedrijf via Elex een lening van Melexis voor 28,9 miljoen euro en een rechtstreekse lening van Elex ter waarde van 10 miljoen euro.

"Met die transacties was niks mis, maar enkele institutionele aandeelhouders van Melexis hadden de begrijpelijke reactie dat zij liever in Melexis investeerden, en niet in investeringen die Melexis in XFab doet", zegt Duchâtelet. Daarom betaalt Elex met de opbrengst van de aandelen die het naar de beurs brengt het door Melexis uitgeleende geld terug. "Een goede oplossing", vindt Duchâtelet: "De lening woog op de beurskoers van Melexis. Dat probleem is nu van de baan. Bovendien verhoogt de free float van 30 naar ruim 50 procent, zodat het in- en uitstappen voor investeerders makkelijker wordt."

Duchâtelet zocht al lang een oplossing om het aandeel Melexis een hogere liquiditeit en zichtbaarheid te geven. Naast de verhoging van de free float komt daar in de tweede helft van mei een notering op Euronext Brussel bij.

Met het geleende geld moet XFab kunnen draaien tot Elex het groeibedrijf in maart 2003 naar de beurs brengt. XFab is voor 28 procent van zijn omzet afhankelijk van Melexis. Daarnaast levert het wafers aan grote chipfabrikanten als Texas Instruments, Intel en AMS.

JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud