Amerikaanse beursgoeroes tippen op aangenaam aandelenjaar 2004

(tijd) - Het nieuwe beursjaar 2004 wordt aangenaam. Dat is althans de mening van de grote Amerikaanse beursgoeroes. Ze geloven in aandelen, omdat ze geloven in de kooplust van de Amerikaan en het winstpotentieel van het Amerikaans bedrijf. Maar niet alle goeroes delen die mening. Sommigen vrezen voor de gevolgen van de Amerikaanse tekorten of van terreur.

December is traditioneel een wat bizarre aandelenmaand. Het sentiment op de beurs wordt doorgaans gevormd door ongrijpbare factoren, zoals de kerstboodschappen en het weer. De beleggers die er een goed beursjaar hebben opzitten, vragen zich af of ze niet moeten verkopen om hun mooi jaarrendement veilig te stellen. Zij die faalden, zijn misschien geneigd de inzetten te verhogen en extra aandelenpakketjes te kopen. Met fundamentele overwegingen rond conjunctuur, resultaten, de rente of de dollar, heeft dat allemaal niets te maken.

Maar wat zou het? Echte voorspellers kijken een eind verder in de toekomst. De gedachten en verwachtingen van de belangrijkste Amerikaanse beursgoeroes worden maandelijks verzameld op de website www.smartmoney.com. De redactie van De Tijd vult het overzicht aan met enkele uitlatingen van even beroemde beurswatchers.

De overtuiging van Tobias Levkovich, de strateeg van Smith Barney, krijgt veel aandacht. Terecht: Levkovich heeft het al het hele jaar bij het rechte eind, onder meer met zijn advies om vooral risicovolle technologieaandelen te kopen. Nasdaq, de vergaarbak van techneuten, won dit jaar al 46,3 procent. 'Het wordt stilaan tijd de focus te verleggen van Nasdaq naar de meer defensieve sectoren', oordeelt Levkovich nu. Concreet raadt hij sectoren aan die dit jaar wat achterbleven, maar waar muziek in zit: 'Kabelbedrijven en tv-stations passen perfect in dit plaatje, gezien de Olympische Spelen van volgend jaar.'

Overigens blijft Levkovich optimistisch, zoals mag blijken uit zijn jongste rapport: 'Een belegger moet zich nu niet afvragen of hij aandelen zou kopen, maar welke aandelen hij zou kopen.' Ed Yardeni, de bekende strateeg van Prudential, ziet de toekomst al even rooskleurig tegemoet. Yardeni baseert zijn verwachtingen op de Amerikaanse consument, die naar zijn mening veel baar geld heeft en dat wat graag wil uitgeven. 'Hij zal ook in 2004 van een gevoelige belastingverlaging genieten. Bovendien hebben heel wat gezinnen een omvangrijk extraatje dat voortsproot uit de herfinanciering van hun hypotheekleningen.' Yardeni heeft een begrijpelijke boon voor makers van consumptieartikelen.

Henry Dickson, de coming man bij Lehman Brothers, baseert zijn optimisme op de verwachte groei van de bedrijfswinsten in 2004. En Abby Cohen, de gewezen supervrouw van Goldman Sachs, blijft haar imago van eeuwige optimiste trouw. Maar het goeroeras telt uiteraard ook zijn eeuwige pessimisten. Stephen Roach, de hoofdeconoom van Morgan Stanley, is hun bekendste vertegenwoordiger. Zijn onheilsvoorspellingen kwamen dit jaar allerminst in de buurt van de realiteit, maar Roach blijft in zijn gelijk geloven. Deze week liet hij bijvoorbeeld zijn licht schijnen over de opmerkelijke productiviteitsstijging in het derde kwartaal, de grootste in de voorbije 20 jaar: 'Vermits de productiviteitsgroei bijna uitsluitend te maken heeft met besparingen, zal de zogenaamde productiviteitsrenaissance voorbij zijn voordat de doorsnee Amerikaan ervan kon genieten.'

Richard Bernstein van Merrill Lynch is eveneens al een hele poos somber gestemd: 'De beleggers besteden te weinig aandacht aan geopolitieke risico's. Het is niet omdat bijvoorbeeld het risico van terreur onmogelijk in een beleggingsmodel kan worden gestopt, dat de beleggers dat maar moeten negeren.' Bill Gross, de topman van de obligatiebelegger Pimco, heeft het inmiddels nog steeds over de veel te hoge schuldenberg in de Amerikaanse samenleving.

De job van de goede goeroe is het vormen van een mening en die met overtuigende argumenten uit te dragen, als een spannend verhaal. Barton Biggs, de gewezen strateeg van Morgan Stanley, is geen goeroe meer. Vandaag staat hij aan het hoofd van het hefboomfonds Traxis. In die functie hoeft Biggs niet langer boude voorspellingen te maken. Tijdens een televisie-interview eerder deze week, vroeg men Biggs wat 2004 zou brengen: 'Ik weet het niet', antwoordde hij. 'Ik begrijp niet wat er momenteel op de markten gebeurt. Ik heb er dan ook geen flauw benul van wat we volgend jaar mogen verwachten.' PHu

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud