'Dollar zal geleidelijk verder verzwakken'

(tijd) - 'De Amerikaanse regering kijkt tegen enorme problemen aan. Een van de oplossingen is de facto het sterkedollarbeleid opgeven en de dollar geleidelijk laten verzwakken. Eigenlijk zitten we in een soort informeel Plaza II-akkoord.' Dat stelt Serge Ledermann, hoofd vermogensbeheer bij de Zwitserse privaatbankier Lombard Odier Darier Hentsch.

Lombard Odier Darier Hentsch ontstond in 1796 en is daarmee de oudste privaatbankier van Genève. De groep opende eerder dit jaar in Brussel een 20ste kantoor. Serge Ledermann, hoofd vermogensbeheer en strategie bij Lombard Odier, was vrijdag ter gelegenheid van de voorstelling van het nieuwe kantoor even in Brussel.

De strateeg vermoedt dat 2005 in het teken zal staan van de uitdagingen waarmee de Amerikaanse president, George Bush, tijdens zijn tweede ambtstermijn zal kampen. 'Het grootste probleem zijn de tekorten op de lopende rekening en de begroting van de VS', stelt Ledermann. 'Een van de oplossingen, zoals centraal bankier Alan Greenspan een week geleden al aangaf, is de dollar geleidelijk te laten dalen. Ik denk dat we in een soort informeel Plaza II-akkoord beland zijn.' Ledermann verwijst naar het Plaza-akkoord uit 1985, waarin de vijf toenmalige economische grootmachten overeenkwamen de dollar te laten dalen.

Ledermann ziet de dollar op vrij korte termijn naar 1,40 dollar per euro afglijden. '2005 zal wel anders zijn dan 2004. Dit jaar moesten de Europese munten, zoals de euro en de Zwitserse frank, de last voor de dollardaling alleen torsen. Volgend jaar zullen Aziatische munten een deel van de last overnemen. Die trend is begonnen, met koersstijgingen voor onder meer de Zuid-Koreaanse won en de Singaporese dollar.'

Mede door het risico op een dollardaling vindt Lombard Odier Wall Street te mijden. 'Voor de Amerikaanse beurzen is het potentieel in 2005 en 2006 zeer klein', stelt Ledermann. 'Bij een koers rond 1.200 is de S&P500-index wel erg genereus gewaardeerd. De verwachte langetermijngroei van de winst per aandeel is met 12 procent nog steeds onrealistisch hoog. Ook de koers-winstverhouding van 25 is erg duur.' Ledermann hanteert het voortschrijdende gemiddelde van de bedrijfswinsten over de voorbije tien jaar. Dat is de techniek die Benjamin Graham en David Dodd in hun standaardwerk over aandelenanalyse uit 1934, 'Security Analysis', propageerden.

Europa biedt een goedkopere waardering en meer realistische winstverwachtingen. Toch verwacht Ledermann niet dat de kloof in waardering tussen de VS en Europa snel wordt gedicht. 'Ik volg ruim twintig jaar de beurs en hoor al twintig jaar dat Europa de kloof met de VS zal dichten. Maar op korte termijn kan Europa in een klimaat met lage beursreturns wel de hogere dividenden uitspelen. De herontdekking van de Brusselse beurs is daar dit jaar een voorbeeld van.' KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud