'Europese aandelen interessant ondanks groeivertraging'

De Europese economie zal in 2004 een magere groei van 1,6 procent kennen. Toch zullen de Europese aandelen het nog goed doen, omdat veel bedrijven een hogere winst zullen realiseren dankzij verdere herstructureringen. Vooral aandelen uit de energie- en basisindustrie bieden interessante opportuniteiten. Dat schrijft Walter Kemmsies, hoofd Europese strategie bij JP Morgan in De TIJD.

Of het economische herstel duurzaam is, blijft voor velen onzeker. De aandelenmarkten hebben vandaag vooral aandacht voor het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Als het aantal jobs niet groeit, komt ook de groei van de consumentenuitgaven in gevaar, en bijgevolg ook de algemene economische groei. In Europa wordt er dan weer gerekend op een nieuwe renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB). Die moet de economie bijkomende steun geven.

Kemmsies is echter optimistisch. De Amerikaanse arbeidsmarkt is het voorbije halfjaar wel degelijk verbeterd, schrijft hij. Sinds september steeg het aantal banen met 61.000 per maand. In de zes voorafgaande maanden gingen er elke maand gemiddeld 41.000 jobs. En bovendien bleek het aantal jobs in maart met maar liefst 308.000 gestegen, veel meer dan economen hadden voorspeld. Die verbetering zal doorzetten, meent Kemmsies: gemiddeld verwachten economen dat tussen nu en het einde van dit jaar er maandelijks gemiddeld 175.000 banen zullen bijkomen. Die aanwervingen moeten volstaan om het herstel zelfonderhoudend te maken, waarbij het stijgende gezinsinkomen de verminderende impact van de fiscale stimuli moet compenseren.

De dollardaling, het gebrek aan monetaire stimuli en het trage tempo waarin de arbeidsmarkt wordt hervormd, hebben ertoe geleid dat in de eurzone het economische herstel achterblijft ten opzichte van het globale economische herstel. Toch lijkt het erop dat de dollardaling grotendeels achter de rug is. Of de ECB dit kwartaal nog de rentevoeten verlaagt, valt volgens Kemmsies te betwijfelen. De JP Morgan-strateeg maakt zich vooral zorgen over de evolutie van de werkgelegenheid en de stijging van de arbeidskosten in Europa. Europese bedrijven blijven waarschijnlijk focussen op kostenbesparingen. Daarom zal de toename van het gezinsinkomen, en bijgevolg de toename van de consumptie-uitgaven beperkt zijn.

Kemmsies ziet verschillende redenen waarom de Europese aandelen zouden moeten stijgen, ook al zal de Europese economie in 2004 een magere groei van 1,6 procent (consensusverwachting) realiseren. Winsten zijn het product van volumegroei en winstmarges. JP Morgan verwacht een lage volumegroei, maar door de kostenbesparingen stijgen de winstmarges. Wij geloven dat deze herstructureringsinspanningen de belangrijkste motor voor de winstgroei zullen vormen.

Kemmsies gaat ervan uit dat obligatierendementen beneden 5 procent blijven. Relatief lage obligatierendementen en een sterke winstgroei geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat de aandelenmarkten goedkoper worden op basis van waarderingsratio's zoals koers-winstverhoudingen. Dus, hoe bescheiden het herstel in de eurozone ook mag zijn, aandelen zullen waarschijnlijk beter presteren dan obligaties. Dat gebeurde in het verleden ook al wanneer de economie eeen herstelfase aanvatte, aldus de econoom.

Op het moment dat de globale economisch groei normaliseert, worden aandelenprijzen minder gestuurd door de macro-economische cyclus en meer door de cycli van individuele landen en industrieën. Na de piek in de economische groei te hebben bereikt, moeten we kijken waar de winstgroei voor een langere termijn op een hoog niveau aangehouden kan worden. Van al de industrieën die interessante opportuniteiten bieden, kiest Kemmsies vooral de energie- en de basisindustrie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud