Europese banken vrezen instabiele obligatiemarkten

(tijd) - Het risico van instabiliteit op de obligatie- en aandelenmarkten vormt de grootste bedreiging voor de Europese economie. Dat opmerkelijk standpunt werd dinsdag verkondigd door de Europese bankenfederatie (FBE). De banken zijn minder bezorgd over de sterke euro en de hoge olieprijs en verwachten dat de economische groei in 2005 lichtjes versnelt tot 2 procent. Dat schrijft De Tijd.

De FBE zegt dat ze 'bijzonder bezorgd' is over de zeer lage volatiliteit op de obligatie- en aandelenmarkten. 'De lage langetermijnrente kan een goede weerspiegeling zijn van de slechte groeivooruitzichten, maar het huidige rentepeil vergroot in belangrijke mate de risico's voor de financiële markten. Het ontbreken van aantrekkelijke investeringsmogelijkheden zet vermogensbeheerders ertoe aan onverantwoorde risico's te nemen. Dat blijkt uit de dalende rente van obligaties van groeilanden en uit de investeringen van hefboomfondsen in grondstoffen, zoals olie. Op zijn beurt vergroot dat het risico van marktinstabiliteit.'

Voor het overige zijn de Europese banken relatief optimistisch over de economische vooruitzichten. 'Ondanks alle risico's geloven we dat de heropleving in de eurozone zal voortduren in 2005', zegt Martin Hüfner, voorzitter van het economisch en monetair comité van de FBE. 'Aangezien de conjunctuurcyclus van de eurozone lichtjes achterloopt op deze van de VS en Azië, zullen wij de enige belangrijke regio in de wereld zijn die volgend jaar een groeiversnelling ervaart.' De banken verwachten dat de Europese groei versnelt van 1,8 procent in 2004 tot 2 procent in 2005.

Zij geloven dat de eurozone goed gewapend is tegen sommige risico's, zoals de hoge olieprijs en de dure euro. De olieprijs daalt wellicht geleidelijk tot gemiddeld 38 dollar per vat in 2005. De eurozone is minder kwetsbaar voor wisselkoersschommelingen omdat bedrijven zich kunnen indekken tegen valutarisico's of activiteiten uitbesteden aan lagelonenlanden. De FBE voorspelt dat de euro eind volgend jaar 1,30 dollar waard is, maar vreest een stijging tot 1,35 of 1,40 dollar in de loop van het jaar. Hüfner zei dat hij interventies van de ECB op de wisselmarkt inefficiënt en niet wenselijk acht, tenzij de grote centrale banken samenwerken.

De inflatie is onder controle en vertraagt van 2,1 procent in 2004 tot 1,9 procent in 2005. De FBE roept de Europese Centrale Bank (ECB) op de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve niet te volgen. Ze verwijst naar de risico's voor de economische groei en verwacht dat de ECB pas in de tweede helft van volgend jaar de kortetermijnrente optrekt. De langetermijnrente stijgt wellicht met zowat 100 basispunten tot 5 procent. WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud