'Geringe exploratie ondersteunt goudkoers'

(tijd) - Merrill Lynch Investment Managers (MLIM) ziet de goudkoers voort stijgen. De fondsbeheerder verwijst onder meer naar de krimpende productie van goud, als gevolg van de geringe investeringen in exploratie. En tegenover de goudverkopen van de Europese centrale banken staan goudaankopen van hun Aziatische tegenhangers.

Het MLIM World Gold Fund zag zijn beheerd vermogen in 2003 aandikken tot meer dan 2 miljard dollar (1,57 miljard euro) en is daarmee veruit het grootste goudfonds ter wereld.

De MLIM-fondsbeheerder Evy Hambro verwacht een verdere stijging van de goudprijs, dankzij de sterke fundamentals. Tegenover de stijgende beleggingsvraag naar goud staat immers een krimpend aanbod. 'De mijnproductie daalde in 2003 voor het tweede jaar op rij. Dat is het gevolg van de forse inkrimping van de investeringen in exploratie in de late jaren negentig.' In 1997 spendeerden goudmijngroepen bijna 3 miljard dollar in de zoektocht naar nieuwe goudmijnen. Sindsdien is het exploratiebudget tot nauwelijks een kwart van dat bedrag gekrompen.

De stijging van de goudprijs leidt voorlopig nog niet tot een toename van de investeringen. 'Dat mag niet verbazen', zegt Hambro. 'Het gros van de goudproductie gebeurt in Zuid-Afrika en Australië. En uitgedrukt in Zuid-Afrikaanse rand of Australische dollar is de goudprijs nauwelijks gestegen. Bijgevolg zijn de meeste goudmijngroepen niet geneigd hun productie op te krikken.'

Ook de mogelijk verkoopdruk door centrale bankiers mag volgens Hambro niet worden overschat. 15 centrale banken kwamen in 1999 overeen hun gezamenlijke goudverkopen vijf jaar lang tot 400 ton per jaar te beperken. Het akkoord moet tegen eind dit jaar vernieuwd worden, maar de fondsbeheerder verwacht geen dramatische ontwikkelingen.

'Ik heb niet de indruk dat veel andere centrale bankiers staan te popelen om goud te verkopen. Centrale bankiers zijn eigenlijk grote fondsbeheerders. En fondsbeheerders verkopen niet graag iets dat sterk presteert. De Federal Reserve verkoopt alvast niet, tenzij er een grondwetswijziging komt in de VS. En vergeet niet dat de centrale banken van onder meer Rusland, Japan en China geen goud verkopen, maar kopen. De Chinese centrale bank streeft er naar 2 procent van zijn snel stijgende reserves in goud te beleggen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud