'Kleine VS-aandelen nog twee jaar superieur'

(tijd) - De periode waarin de kleine Amerikaanse aandelen beter presteren dan de blue chips bedraagt gemiddeld zeven jaar. Daarom kunnen de small caps het nog zeker twee jaar beter doen dan de grote aandelen. Omdat de markt van de 'kleintjes' minder efficiënt is, is het ook gemakkelijker om met kleinere aandelen de markt te kloppen. Dat zegt Thomas Duncan van de vermogensbeheerder Frontier Capital Management.

De Russell 2000-index, die de prestaties meet van 2.000 kleinere Amerikaanse aandelen noteert sinds begin 2000 meer dan 20 procent hoger. Veel minder goed vergaat het de grote Amerikaanse blue chips. De S&P500-index staat ten opzichte van begin 2000 20 procent lager.

'De superieure prestatie van de kleinere aandelen is geen toeval. Als de economische vooruitzichten beginnen te verbeteren, gaan beleggers op zoek naar aandelen die tijdens een vorige crisis de zwaarste klappen hebben gekregen, maar daardoor ook het sterkste groeipotentieel hebben in een opgaande fase. Dat zijn veelal kleinere, minder liquide aandelen', stelt Duncan, senior vice-president van Frontier Capital Management, vast. De Amerikaanse vennootschap beheert voor rekening van institutionele beleggers 5,4 miljard dollar (4,2 miljard euro) in aandelen van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven.

'Omdat de economische vooruitzichten in de VS gunstig blijven, verwacht ik dat de superieure prestatie van de small caps nog niet ten einde is. Ook de geschiedenis speelt in het voordeel van de kleinere aandelen. Sinds 1926 duurde de periode waarin ze het beter deden dan de grote aandelen gemiddeld zeven jaar. Conclusie is dat de kleine aandelen zeker nog twee jaar een betere return kunnen opleveren.' Daarmee gaat Duncan in tegen de visie van de meeste analisten, die voorspellen dat de superieure resultaten van de kleinere aandelen op hun laatste benen lopen.

'Bovendien speelt in het voordeel van kleine aandelen dat ze in een minder efficiënte markt verhandeld worden dan grote aandelen', vervolgt Duncan. 'Omdat de grote aandelen gevolgd worden door een zeer groot aantal analisten weerspiegelt informatie over een groot aandeel zich bijna onmiddellijk in de koers van dat aandeel. Bij de veel minder gevolgde kleine aandelen is dat niet het geval. Daarom zijn de opportuniteiten voor zulke aandelen veel groter en dus ook de kans om de referentie-index te kloppen. Met andere woorden: de Amerikaanse small caps lenen zich veel beter tot actief beheer dan de blue chips.' DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud