Advertentie

Malaise in beursland, revolutie in Rusland?

(bloomberg/tijd) - De S&P500-index eindigt het jaar rond het peil waar hij dat begon. Dat komt omdat de olieprijs doorstijgt tot 60 dollar per vat en omdat de Amerikaanse centrale bank dit jaar op elke vergadering de rente optrekt. Dat laatste kan echter niet verhinderen dat de dollarkoers daalt tot 1,50 dollar per euro. Het zijn enkele opmerkelijke voorspellingen van Byron Wien, de beursgoeroe van de zakenbank Morgan Stanley. Voor de twintigste maal publiceerde hij zijn lijst van tien verrassende voorspellingen.

Zoals elk jaar, sinds hij in 1985 bij Morgan Stanley aantrad, publiceerde Byron Wien zopas zijn lijst met tien verrassende voorspellingen. De 71-jarige beleggingsstrateeg neemt daarin voorspellingen op waar hij 50 procent kans aan toekent dat zij uitkomen, ook al schatten de meeste andere waarnemers de kansen in op minder dan een op de drie.

Voor 2005 voorziet Wien dat de S&P500-index sluit rond het slotpeil van 2004. Die zwakke beursprestatie wijt hij aan de piekende winstmarges, de licht tegenvallende resultaten en de stijgende rentetarieven. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verhoogt immers de rente bij elk van haar acht vergaderingen, luidt de tweede voorspelling. De korte rente stijgt zo tot 4,25 procent. Ten derde loopt de rente op de tienjarige obligaties op tot 6 procent in de tweede helft van het jaar, omdat Japan en China minder Amerikaanse obligaties kopen.

Niet echt een verrassing is de voorspelling dat de dollarkoers verder daalt tot 1,50 per euro en tot 85 yen tegenover de Japanse munt. De dollardaling is volgens Wiens collega, de hoofdeconoom Stephen Roach van Morgan Stanley, onvermijdelijk wegens de hoge tekorten op de handelsbalans en op de overheidsbegroting.

Wien ziet de olieprijs dit jaar eerst afglijden tot 30 dollar per vat. Daarna stijgt de koers echter tot 60 dollar wegens verstoringen in de bevoorrading. De andere grondstoffenprijzen stijgen voort, luidt verwachting nummer zes. Dat is goed nieuws voor bedrijven als Lyondell Chemical en Dow Chemical. De aandelen van de dienstenleveranciers voor de oliesector, zoals Weatherford International en Halliburton, zullen de marktleiders zijn. Ook kolenproducenten als Peabody Energy en Consol Energy boeken winst, denkt de strateeg. Archer-Daniels-Midland en Bunge gaan erop vooruit dankzij de wereldwijde vraag naar voeding.

De Japanse economie vervalt dit jaar in een nieuwe recessie. China behoudt de vaste wisselkoers van de yuan tegenover de dollar en de Chinese economie groeit opnieuw in een tempo van 9 procent.

De meest verrassende voorspelling is zonder twijfel de negende. Byron Wien ziet een ?tweede Russische revolutie? aankomen. Die wordt uitgelokt door rapporten over corruptie en door het ontslag van president Vladimir Poetin. Ten slotte verwacht de beursgoeroe dat het Amerikaanse Congres de gedeeltelijke privatisering van de sociale zekerheid niet goedkeurt. De kosten daarvan liggen te hoog en de voordelen zijn niet voldoende duidelijk. Het Congres stemt wel in met een hervorming van het gerechtelijk apparaat die de mogelijkheden tot het eisen van schadevergoeding aan banden legt.

De nieuwe lijst is minder spectaculair dan die voor 2004, maar van die lijst is slechts weinig uitgekomen. De fondsenschandalen domineerden in 2004 het nieuws niet meer, zoals Wien had voorspeld. Dat is de enige voorspelling die volledig klopt.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde, in tegenstelling tot wat Wien voorzag, de korte rente, maar de tienjarige overheidsobligatie bleef wel onder de kaap van 5 procent. De rentevoorspelling was dus halfgoed. De Japanse economie herstelde verder, maar de stijging van de Nikkei tot 13.000 die de strateeg verwachtte, kwam er niet. De index bleef steken rond 11.500 punten. De stijging van het goud kwam er wel, maar met een hoogste koers van 455 dollar liep die niet door tot de 500 dollar die Wien verwachtte.

De olieprijs steeg tot boven 40 dollar per vat en, met een piek van 55,67 dollar, zelfs een heel stuk verder, maar dat kwam vooral door de grote vraag uit China. Wien had een politieke crisis in Saudi-Arabië verwacht, waarbij de monarchie daar in gevaar zou komen. Nog halfgoed was de voorspelling dat de S&P500-index tot 1.300 punten zou stijgen. De index raakte niet verder dan 1.200 punten.

Helemaal fout zat de strateeg van Morgan Stanley bij zijn meest spectaculaire voorspellingen, met name dat Osama Bin Laden gevat zou worden, dat de Amerikaanse vice-president Dick Cheney geen kandidaat zou zijn voor een tweede ambtstermijn, dat de VS-minister van Defensie, Donald Rumsfeld, ontslag zou nemen en dat de euro zou dalen tot 1,05 dollar. De meest pijnlijke misser was de voorspelling dat de grote farmabedrijven als Pfizer sterk zouden presteren op de beurs. Met een stijging van 0,2 procent waren de farmabedrijven in 2004 de zwakste onder de tien sectoren uit de S&P500.

GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud