Mark Cliffe (ING) ziet Bush als beslissende factor voor beurstrend

(tijd) - 'De Amerikaanse president, George Bush, speelt een grote rol in de richting die de beurzen uitgaan. Zal hij de oorlog tegen terreur op een lager pitje zetten? Zal hij het begrotingstekort grondig aanpakken? Bij een positief antwoord kunnen de beurzen fors hoger. In het andere geval dreigt de olieprijs te pieken en de dollar te crashen.' Dat zegt Mark Cliffe, de hoofdeconoom van ING Financial Markets. Bush moet volgens Cliffe dringend duidelijkheid verschaffen, want 'er dreigt paniek los te breken op de financiële markten over het Amerikaanse tekort'.

Het uitgestippelde geopolitieke beleid van Bush (foto EPA) heeft enorme gevolgen voor de beurzen, meent Cliffe. 'Een gematigde Bush kan de olieprijs doen dalen richting 40 dollar per vat. Een lagere olieprijs ondersteunt op zijn beurt de globale economische groei. En het zal ervoor zorgen dat in 2005 aandelen beter presteren dan obligaties. Een agressieve Bush daarentegen leidt tot een piek in de olieprijs, een ernstige vertraging van de globale economische groei en een terugval van de beurzen.'

Het eerste - positieve - scenario is het basisscenario van ING Financial Markets. 'We gaan ervan uit dat na de Iraakse verkiezingen in januari de geopolitieke spanningen afnemen. Vanaf dat moment zullen de beurzen stijgen.' Mark Cliffe gelooft dus niet in een eindejaarsrally. Daarvoor zijn de onzekerheden te groot.

Cliffe wijst erop dat ook het budgettaire beleid van Bush in de komende jaren nog onzeker is. Onder zijn bewind is het begrotingssurplus veranderd in een groot tekort. Dat heeft een nefaste invloed gehad op de lopende rekening van de betalingsbalans. Het financiële tekort van de privé-sector is in vergelijking met vier jaar geleden nochtans verminderd, dankzij lagere investeringen van de bedrijven.

'Bush wil het overheidstekort halveren, maar hoe groot is zijn vastberadenheid?', vraagt Cliffe zich af. 'De oorlog tegen terreur is duidelijk een grotere prioriteit en het nieuwe Congres telt maar weinig conservatieven op budgettair vlak. Bovendien wil Bush de belastingverlagingen uitbreiden en een dure gedeeltelijke privatisering doorvoeren van de sociale zekerheid.'

De hoofdeconoom vreest voor de gevolgen van een laks begrotingsbeleid op de dollarkoers. 'Er dreigt paniek te ontstaan op de financiële markten over de ontsporing van de Amerikaanse financiën. De sterke terugval van de dollar in de voorbije dagen is daarvan een indicatie. Een dollarcrash zou de Amerikaanse aandelenbeurzen onderuit halen, maar de Europese nog meer. Europese exportbedrijven zullen immers hun winstmarges zien wegkwijnen. Bush moet de markten dringend van antwoord dienen', besluit Mark Cliffe.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud