'Markt is ervan overtuigd dat dollar moet zakken'

(tijd) - De euro piekte woensdag op 1,3114 dollar. Sinds zijn invoering in januari 1999 is de eenheidsmunt nooit duurder geweest. Ook de andere valuta's bereikten hoogtepunten tegenover de dollar. 'De markt is ervan overtuigd dat de dollar verder moet zakken', zegt een analist. Volgens economen zou dat geen slechte zaak zijn voor de wereldeconomie: 'Dit is de enige manier om het Amerikaanse handelstekort terug te dringen.'

Velen hopen op interventies om de dollar te ondersteunen, maar analisten vrezen dat georganiseerde steunaankopen weinig of geen impact zullen hebben. 'De markt is ervan overtuigd dat de dollar moet zakken. Dollars moeten verkocht worden', luidt het. Die algemene overtuiging werd afgelopen vrijdag (19/11) nog versterkt door een toespraak van Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. 'Niet-Amerikaanse beleggers zullen uiteindelijk hun investeringen in dollaractiva verminderen', waarschuwde hij toen.

Greenspan zei tevens dat het tekort van de lopende rekening van bijna 6 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product 'onhoudbaar' is. In een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times zei een topman van de Chinese centrale bank precies hetzelfde. Hij sneerde voorts: 'Het is de gewoonte in China nooit iemand met de vinger te wijzen voor onze problemen. De Amerikanen hebben de omgekeerde gewoonte. Telkens als zij een probleem hebben, geven ze anderen de schuld.' Waarna hij duidelijk maakte dat een eventuele appreciatie van de yuan het Amerikaanse probleem niet zal oplossen. De Amerikanen oefenen druk uit op China om hun munt fors te revalueren, zodat de Amerikaanse producten concurrentiëler worden en het handelstekort zou teruglopen.

Volgens heel wat economen kan een 'ordelijk depreciërende' dollar voor het terugdringen van dat handelstekort zorgen. 'De zwakker wordende dollar kan de globale onevenwichten corrigeren', zei Stephen Roach, de hoofdeconoom van Morgan Stanley, gisteren. Een goedkope dollar leidt immers tot minder import van dure buitenlandse producten en meer export van Amerikaanse goederen en diensten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud