Advertentie
Advertentie

Schroders: 'Europese beurzen doen het volgend jaar beter dan Amerikaanse'

(tijd) - 2003 wordt niet het vierde opeenvolgende jaar met algemene negatieve returns op aandelen. Bovendien zullen de Europese beurzen het beter doen dan de Amerikaanse. De Europese aandelen zijn goedkoper gewaardeerd. Dat zegt de Angelsaksische vermogensbeheerder Schroders. Hij verkiest bedrijfsobligaties boven staatsobligaties.

De vermogensbeheerder meldt in zijn economische vooruitzichten dat de economische situatie in de Verenigde Staten zeer omzichtig moet worden benaderd. 'Het Amerikaanse consumentenvertrouwen blijft fragiel door de situatie in het Midden-Oosten en de hogere olieprijs. We verwachten dan ook dat de Amerikaanse economie in 2003 slechts met 2 procent groeit in plaats van met 2,7 procent zoals de meeste economen voorspellen', zegt Schroders.

De vermogensbeheerder sluit niet uit dat zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank hun basisrente nog eens met 50 basispunten verlagen. Dat zou de Amerikaanse rente op 0,75 procent zetten en de Europese rente op 2,25 procent.

'In ieder geval zijn we optimistischer over de Europese aandelen dan over Amerikaanse aandelen. De Europese aandelen zijn door de bank genomen goedkoper en zullen dan ook meer profiteren van een economisch herstel', stelt de beheerder in zijn vooruitzichten. In Europa trekt Schroders vooral de kaart van consumptiegoederen, en in het bijzonder die van de luxegoederen.

Schroders verkiest aandelen uit continentaal Europa boven aandelen uit het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britse aandelen duurder zijn dan de aandelen op het Europese continent.

Ook de groeimarkten houdt Schroders nauwlettend in de gaten. Op korte termijn kan de economische onzekerheid nog op de regio wegen, maar eens de onzekerheid wegebt, liggen daar mooie winsten in het vooruitzichten. Na de financiële groeimarktcrisis van 1997 en 1998 zijn de meeste bedrijven veel gezonder geworden door herstructureringen en saneringen. Zo is de schuldgraad van verschillende ondernemingen fors gedaald, merkt Schroders op.

Op de obligatiemarkt kiest de beheerder resoluut voor bedrijfsobligaties. De staatsobligaties zijn al zo fors gestegen dat er daar nog weinig groeimarge is. De bedrijfsobligaties daarentegen moeten munt kunnen slaan uit een economisch herstel volgend jaar, meldt Schroders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud