Specialisten gaan uit van stijging goudprijs

(tijd) - De Belgische belegger staat bekend om zijn voorliefde voor goud. Het is geen toeval dat er goudwarrants en Zuid-Afrikaanse goudmijnen noteren op Euronext Brussel. Dit jaar leverde een belegging in goud nog maar weinig op. Maar de specialisten verwachten een stijging van de goudprijs, met als voornaamste argument: een daling van de dollar. De redactie van De Tijd vroeg de experts hoe beleggers het best in goud beleggen. 'Zonder enig dollarrisico te lopen', luidt het.

De prijs van een ounce goud daalde sinds begin dit jaar van 430 tot 422,85 dollar. Nochtans daalde de goudproductie en steeg de vraag naar fysiek goud. Dat blijkt uit een analyse van de goudmarkt in het eerste halfjaar van 2004 door de consultant GFMS.

De goudmijnen haalden in het eerste halfjaar 7 procent minder goud op dan in dezelfde periode in 2003. De daling werd voornamelijk in de hand gewerkt door een productieonderbreking in Indonesië. Ook in de VS, Australië, Zuid-Afrika, Canada en Brazilië daalde de goudproductie. Alleen China en Peru produceerden meer goud. Ook voor het tweede halfjaar verwacht GFMS een lagere globale productie.

De goudverkopen van de Europese centrale banken maken ook deel uit van het aanbod op de markt. Deze centrale banken kunnen worden vergeleken met goudmijnen omdat ze jaarlijks de markt met tonnen goud bevoorraden. Tot 1999 was de 'productie' van de centrale banken zeer willekeurig. Dat zorgde voor een fors schommelend aanbod en een lage goudprijs. Als reactie op de prijsschommelingen besloten de goudmijnen bovendien hun goud op voorhand te verkopen. Die verkopen zetten op hun beurt de goudprijs onder druk.

Eind 1999 besloten de Europese centrale banken in Washington de goudverkopen te organiseren. De banken mochten tot 2004 gezamenlijk slechts 400 ton per jaar verkopen. De centrale banken werden plots 'goudmijnen' met een stabiele, voorspelbare output. Het Washingtonakkoord werd dit jaar verlengd en aangepast tot jaarlijkse limietverkopen van 500 ton. 'Toch is de nettoverkoopdruk van de centrale banken stilaan aan het opdrogen', zegt Boris Cukon van de beleggingsvennootschap P&B Invest. 'De Europese centrale banken zijn minder geneigd te verkopen, terwijl de centrale banken in Azië en Argentinië goud opkopen.'

Een belangrijk gevolg van het Washingtonakkoord was dat goudmijnen stopten met het goud op termijn te verkopen. Om die posities om te draaien, moeten ze extra goud opkopen. De 'dehedging'-politiek van de goudmijnen leidde in de voorbije vijf jaar tot een stijging van de goudvraag met netto 1.092 ton. Volgens GFMS zullen die aankopen nog drie jaar voortduren, maar de consultant geeft toe dat het moeilijk is daarover voorspellingen te maken. De goudmijnen met een hedgeboek laten zo weinig mogelijk in hun kaarten kijken.

Een van de goede redenen om in goud te beleggen is het beperkte neerwaarts risico, stellen de experts. Dat lage risico is een gevolg van een andere component van de goudvraag: die uit de juwelensector. 'Als de goudprijs onder 400 dollar per ounce daalt, dan zien we de fysieke goudvraag vanuit Azië sterk opveren', stelt Cukon. De vraag naar goud voor juwelen steeg in het eerste halfjaar van 2004 met 6 procent, vooral vanuit Turkije, India en China.

Als de goudproductie daalt, de mijnbouwers hun verkoopposities omdraaien, de verkopen van de centrale banken langzaam opdrogen en de juweliers massaal naar goud vragen, waarom is de goudprijs dit jaar dan gedaald? Het antwoord ligt bij de vraag naar goud als belegging. In het eerste halfjaar verkochten beleggers voor netto 143 ton goud. Philippe Klapwijk, de voorzitter van GFMS: 'Vooral beleggers met een kortetermijnvisie waren ontgoocheld over de evolutie van de goudprijs en liquideerden hun posities. Sommige fondsbeheerders herbelegden in andere grondstoffen zoals olie.'

Volgens Klapwijk hadden de meeste beleggers begin dit jaar op een daling van de dollar gerekend. Een goedkopere dollar stuurt de goudprijs hoger, want het gele metaal wordt goedkoper voor Aziatische en Europese investeerders. Het voornaamste argument voor een dollardaling is het groeiende tekort op de Amerikaanse lopende rekening. Eind juni bedroeg het deficit niet minder dan 166 miljard dollar. Pas in december wordt duidelijk hoe groot het tekort was in het derde kwartaal. Maar de cijfers over de handelsbalans beloven weinig goeds. In juli bedroeg het tekort 50,1 miljard dollar. Het tekort in augustus wordt volgende donderdag bekendgemaakt. Economen verwachten een deficit van 51,3 miljard dollar.

De dollar bleef dit jaar verrassend sterk. 'Maar niet voor lang', meent GFMS. De consultant staat niet alleen. De bekende Amerikaanse goudexpert James Turk, de stichter van Goldmoney.com, bracht afgelopen donderdag het boek 'The coming collapse of the dollar' uit. Turk meent dat de Aziatische centrale banken het tekort niet zullen blijven financieren door Amerikaanse effecten te kopen. Ook de superbelegger Warren Buffett gelooft in een terugval van de dollar. In het eerste halfjaar van 2004 verhoogde Buffett de beleggingen in niet-dollarmunten met 73 procent tot 19 miljard dollar.

James Turk verwacht dat de goudprijs binnenkort de 430 dollar-zone zal testen. De 430-barrière werd al meermaals getest, maar houdt sinds 1988 stand. 'Wanneer het goud door de 430-dollargrens breekt, stijgt het edele metaal naar 500 dollar', meent Turk. Hij is op korte termijn positiever over de goudprijs dan de doorsnee analist.

Beleggers hebben verschillende mogelijkheden om in goud te beleggen. Goudstaven kopen bij de bank is een mogelijkheid. Maar de waarde van die goudstaven in euro lijdt onder een daling van de dollar. 'Sinds oktober 2001 steeg de goudprijs van 290 tot 423 dollar per ounce, een stijging van 46 procent. Maar over die periode kalfde de dollar af. Daardoor steeg de waarde van een kilo goudstaaf met amper 10 procent tot 11.000 euro', legt Cukon uit.

Hetzelfde argument gaat op voor een belegging in bijvoorbeeld Newmont Mining. Als de goudprijs stijgt, dan is Newmont het eerste bedrijf waar alle institutionele beleggers naar kijken om in te beleggen. Maar uitgedrukt in euro, blijft er van de belegging niets over als de dollar in gelijke mate daalt.

Op Euronext Brussel noteren verschillende Zuid-Afrikaanse goudmijnen. Gold Fields wordt algemeen beschouwd als het beste goudmijnbedrijf in dat land met een uitstekend management en een propere balans. Maar ook dat aandeel lijkt niet ideaal om van een hogere goudprijs te profiteren. 'Als de goudprijs in Zuid-Afrikaanse rand opnieuw begint te stijgen, dan zal een belegger het meest verdienen met Gold Fields. Maar als de goudprijs in rand daalt, dan zal het aandeel dalen', zegt Boris Cukon.

Zijn er dan geen mogelijkheden om te profiteren van een stijging van de goudprijs, zonder de nadelige gevolgen van een dollardaling te ondergaan? Toch wel, volgens experts. 'Op de beurs van Frankfurt noteert het certificaat Gold Quanto Open End Zertifikat. Dat certificaat volgt exact de goudprijs in dollar. Een andere mogelijkheid is een belegging in het Canadese goudmijnbedrijf GoldCorp. Ik sta positief tegenover GoldCorp en de Canadese dollar staat er beter voor dan de Amerikaanse', zegt Cukon.

Een laatste mogelijkheid is een beleggingsfonds. Zo wordt het risico gespreid over verschillende mijnbouwers. Slechts een beperkt aantal goudmijnfondsen wordt in België gecommercialiseerd. 'Ik heb een voorkeur voor Carmignac Portfolio-Commodities. Het belegt voor de helft in goudmijnen en voor de andere helft in dienstverlenende bedrijven uit de oliesector', besluit Boris Cukon van P&B Invest.

De experts raden aan 10 procent van het vermogen in goud te beleggen, evenwichtig verdeeld tussen fysiek goud (of goudcertificaten) en goudmijnen. Christophe DE RIJCKE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud