Amerikaanse beursgoeroes verdeeld over eindejaarsrally

(tijd) - Het jaareinde is normaal gezien een leuke tijd voor de beleggers. In vier van de vijf voorbije jaren stegen de aandelen in november en december. Volgens de Stock Trader's Almanac steeg de Standard & Poor's 500-index historisch gezien gemiddeld met 1,7% in november en 1,8% in december. Dat zijn geen kleine winsten: het cijfer in november is goed voor een vijfde van de totale jaarwinst. Zit er dit jaar opnieuw een eindejaarsrally in? Twee beursgoeroes denken alvast van wel.

Tobias Levkovich, de goeroe van beurshuis Smith Barney, oordeelt op SmartMoney.com dat de tijd is aangebroken om voordeel te halen uit de zwakte van de markt. De S&P 500 dook in oktober 1,8% lager, alhoewel een rally op gang kwam kort nadat Harriet Miers haar kandidatuur voor het Hooggerechtshof introk. Levkovich krijgt in elk geval een koopsignaal van vier van zijn beursmodellen.

De strateeg raadt zijn klanten aan de strikte sectorstrategie te dumpen ten voordele van de aandelen met grote beurskapitalisaties. Levkovich heeft in het bijzonder een voorkeur voor de 25 grootste ondernemingen in de S&P500, van het kaliber Time Warner. 'Wij zijn niet langer overtuigd van de sectorbenadering. Daar iedereen er zijn geld en tijd insteekt, is het moeilijk op die manier op iets nieuw en opwindend te stoten', stelt Levkovich.

Ook Ed Yardeni van Oak Associates gelooft in een eindejaarsrally. De goeroe wijst erop dat nog veel slecht nieuws op komst is - lagere consumentenuitgaven en hogere rentevoeten - al voegt hij er meteen aan toe dat het voor een groot stuk al in de koersen is verwerkt. 'Dat geeft Wall Street de mogelijkheid te focussen op het goede nieuws dat in 2006 zal worden bekendgemaakt.' Yardeni verwacht dat de Federal Reserve in het begin van de zomer zijn renteverhogingen zal staken en stelt dat de consumptie terug zal aantrekken in de lente.

Liz Ann Sonders van Charles Schwab, daarentegen, raadt haar klanten niet langer aan een overgewicht van de portefeuille toe te kennen aan aandelen. De stratege schrijft dat ze 'neutraal' is en verwacht dat de aandelen in de nabije toekomst rond de huidige niveaus schommelen. 'Het is heel moeilijk om een overgewicht te behouden zonder duidelijkheid te hebben over de inflatoire druk, de duur van de renteverhogingen en de energieprijzen, en hun collectieve impact op de economie en de aandelenwaarderingen.'

Goeroe Ed Hyman van ISI Group vindt evenmin dat de beleggers een rally moeten verwachten. 'De geschiedenis leert ons dat de Amerikaanse aandelenmarkt blijft haperen zolang de Federal Reserve zijn rentebeleid verstrakt.' Hyman verwacht niet dat het einde van dat beleid snel in zicht komt.

Thomas McManus (Bank of America Securities) heeft dan weer schrik van een afkoeling van de vastgoedmarkt en de gevolgen daarvan voor de aandelen. De goeroe waarschuwt zijn klanten weg te blijven van de consumptiegoederen- en de financiële sector. 'Een vertragende vastgoedsector kan immers de koopkracht en de consumptie van talloze klanten onder druk zetten.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud