Amerikaanse beursgoeroes verlagen verwachtingen voor tweede jaarhelft

(tijdnet) - De aanhoudende malaise op de aandelenmarkten heeft een aantal Amerikaanse beursgoeroes ertoe gebracht hun verwachtingen voor de tweede jaarhelft te verlagen. Terwijl er nauwelijks wordt getwijfeld aan het economische herstel, maken de meeste waarnemers zich vooral zorgen over het huidige gebrek aan vertrouwen bij beleggers.

De meest macro-economische cijfers wijzen erop dat zowel de Amerikaanse als de Europese economie herstelt, maar toch zijn veel Wall Street-analisten niet meer zo optimistisch in hun vooruitzichten als enkele maanden geleden. De meeste waarnemers geloven wel dat de globale economie aan de beterhand is, maar de beurs zal daar volgens hen niet onmiddellijk van profiteren. Boekhoudkundige schandalen bij bedrijven als Enron hebben immers flink schade berokkend aan het beleggersvertrouwen, en ook internationale politieke spanningen en angst voor nieuwe terreuraanslagen blijft de aandelenmarkt parten spelen.

Tobias Levkovich, hoofdstrateeg bij Salomon Smith Barney (SSB) verwacht nu dat de S&P500-index tegen het einde van dit jaar tussen 1.200 en 1.250 punten zal eindigen. Dat is 100 punten lager dan Levkovich' vorige koersdoel, dat volgens hem onwaarschijnlijk werd gezien de huidige stand van de S&P500. De Dow Jones-index zal volgens Levkovich het jaar afsluiten rond de 11.200 punten.

Jeffrey Applegate, strateeg bij het Amerikaanse beurshuis Lehman Brothers, verlaagde zijn koersdoel voor de S&P500 met 150 punten tot 1.250 punten. Ook Edward Hyman van het ISI-Instituut acht de vier procent groei die hij eerder dit jaar voorspelde minder waarschijnlijk. Als de S&P500 nog onder de 1.000 punten duikt, worden de kansen op een 'double-dip' - waarbij de indices opnieuw dalen na een korte herstelperiode - groter, vertelt Hyman in The Wall Street Journal.

Levkovich blijft zich vooral zorgen maken over het huidige gebrek aan vertrouwen bij beleggers. De bezorgdheid over boekhoudkundige schandalen, over de toekomstige bedrijfswinsten en de huidige onduidelijke politieke situatie deden de risicopremies voor aandelen sterk stijgen, zegt de SSB-strateeg. Dat komt volgens hem gedeeltelijk ook omdat veel beleggers zich nog altijd te veel concentreren op de veelgeplaagde technologieaandelen, terwijl de vooruitzichten voor andere sectoren er nochtans beter uitzien.

Ook Edward Yardeni van Prudential Securities denkt dat de technologieaandelen nog in waarde zullen dalen. Volgens Yardeni begint de markt te beseffen dat een groot aantal technologieartikelen (computers, gsm's of pda's) stilaan ingeburgerd raakt. Het groeipotentieel van deze sector wordt dan ook kleiner, aldus de econoom. Aandelen waarin volgens Yardeni wel kan geïnvesteerd worden zijn die uit de consumptiesector: bouwbedrijven, producenten van consumentenelektronica (bijvoorbeeld (tv's of dvd-spelers) en een aantal financiële aandelen kunnen volgens de analist nog groeien.

Thomas McManus, aandelenstrateeg bij Banc of America, verwacht dat de S&P500 dit jaar rond de 1.150 punten zal eindigen. Toch zorgen de huidige lage waarderingen voor aandelen voor interessante koopkansen op de beurs, zegt McManus. Banc of America trok daarom het percentage aandelen in haar modelportefeuille op tot 55 procent.

Richard Bernstein van Merrill Lynch klinkt veel pessimistischer. Hij is er zelfs niet van overtuigd dat de aandelenmarkten de bodem hebben bereikt.

Obligaties en geldbeleggingen blijven daarom nog een goed alternatief voor aandelen, zegt Bernstein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud