Advertentie

Amerikaanse beurswatchers verwachten geen grote beurswinsten meer voor 2002

De belangrijkste Amerikaanse strategen geloven dat de aandelenmarkten dit jaar slechter zullen presteren dan voorspeld. De recente golf boekhoudkundige schandalen en het uitblijven van een sterk herstel van de bedrijfswinsten zullen de beurs volgens nog een tijd parten spelen.

Analisten maken zich vooral zorgen over het uitblijven van het herstel van de bedrijfswinsten. Voor het eerste kwartaal daalden volgens researchgroep Thomson FirstCall de inkomsten voor de bedrijven uit de S&P500-index met 11,5 procent. Verwacht wordt dat de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal zullen dalen met 0,2 procent. De schattingen voor het derde kwartaal werden neerwaarts herzien. De meeste Wall Street-strategen hadden nochtans voorspeld dat de bedrijfswinsten opnieuw zouden stijgen vanaf de tweede jaarhelft.

'Hoewel de aandelenkoersen sinds 2000 al sterk zijn gedaald, blijven de gemiddelde koers-winstverhoudingen nog altijd hoog,' zegt Ed Kerschner van UBS Warburg in The Wall Street Journal. 'Toch blijven de vooruitzichten allesbehalve rooskleurig. Het tweede kwartaal van 2002 zal waarschijnlijk het zevende op rij zijn waarin de bedrijfsresultaten opnieuw dalen'. Kerschner voorspelt nu dat de S&P500-index tegen het einde van dit jaar de 1.360 punten zal bereiken, een stijging van 18 procent. De strateeg ging eerder nog uit van een herstel van 37 procent.

Ook David Levy, van het Levy-onderzoeksinstituut klinkt pessimistisch. Hij ziet de aandelenmarkten nog een tijd slabakken. 'De bedrijfswinsten zijn de voorbije decennia met 10 tot 20 procent overschat. Hoewel slechts een kleine minderheid fraudeerde, balanceerden veel bedrijven op het randje van wat wettelijk is toegelaten. Ik vrees dat er nog meer schandalen zullen volgen,' verklaarde Levy in een rondvraag van het magazine SmartMoney.

De meeste beursgoeroes zijn trouwens van mening dat de huidige vertrouwenscrisis bij beleggers nog een poos zwaar zal wegen op de aandelenmarkten.

Richard Bernstein van Merrill Lynch wacht nog altijd op de 'totale capitulatie van beleggers', vooraleer de beurzen zich kunnen herstellen. Een daling met 10 tot 20 procent in een dag ziet Bernstein als de ideale instapgelegenheid. Bernstein had eerder al zijn koersdoel voor de S&P500 verlaagd van 1.200 tot 1.050 punten. Hij raadt beleggers aan minstens 20 procent in contanten aan te houden.

Toch zijn niet alle waarnemers even somber in hun vooruitzichten. Brian Belski van US Bancorp laat zich bijvoorbeeld hoopvol uit over het herstel van de bedrijfswinsten. Belski verlaagde het koersdoel voor de S&P500 van 1.300 punten tot 1.150-1.200 punten, maar ziet de bedrijfswinsten de komende zes maanden wel verbeteren. 'Zodra de economische groei herneemt, kan het hefboomeffect de bedrijfsinkomsten steil naar boven duwen.'

Hoofdstrateeg Jeffrey Applegate van Lehman Brothers ziet de S&P500 dit jaar rond 1.200 punten eindigen. 'Boekhoudschandalen en terreuraanslagen hebben tot enorm lage waarderingen geleid. Het kan bijna niet lager. Daarom staan we nu aan de koopzijde.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud