Beleggers wachten nieuwe economische data af

De meeste aandelenmarkten hebben sinds 24 juli wel een sterke rally gekend, maar beleggers zijn er nog niet uit of het om een tijdelijk dan wel langdurig herstel gaat. Het vele macro-economische nieuws dat deze week wordt bekendgemaakt, zou wat meer duidelijkheid kunnen scheppen over de gezondheid van de economie.

Beleggers kunnen de komende dagen veel macro-economisch en bedrijfsnieuws verwachten. Zo worden onder meer het Amerikaanse en Duitse bruto binnenlandse product (BBP) en het consumentenvertrouwen in de VS bekendgemaakt. Die cijfers kunnen de markten opnieuw een indicatie geven van hoe sterk de wereldeconomie zich hersteld.

De voorbije weken was de schrik voor een 'double dip'-scenario - een nieuwe recessie na een korte economische heropleving - toegenomen na teleurstellend macro-economisch nieuws. Een aantal Amerikaanse beurshuizen verlaagde de economische vooruitzichten voor dit jaar. Maar de meeste Belgische economen geloven dat de kansen op zo'n dubbele dip vrij klein zijn.

Ze erkennen wel het onzekere beursklimaat het consumentenvertrouwen kan schaden. Daardoor zou de economische groei verder afnemen. Maar tot een echte recessie zou het niet komen, omdat een aantal indicatoren er nog altijd vrij goed uitzien. 'Zo blijft de Amerikaanse productiviteit stijgen, en wijst ook het vertrouwen van de aankoopdirecteurs nog op economisch beterschap', merkt BBL-hoofdeconoom Peter vanden Houtte op.

Geert Noels van Petercam gelooft wel dat ons land opnieuw in een recessie terechtkomt. Het Nationaal Instituut voor de Statistiek acht het scenario niet onwaarschijnlijk. Uit de meest recente cijfers over de industrie blijkt dat het herstel van de economie eerder dit jaar gestopt lijkt. (Belgische economen achten kans op 'double-dip'-scenario relatief klein)

Voor langetermijnbeleggers bestaan er momenteel wel mooie koopkansen, menen de analisten van het Amerikaanse beurshuis Schroder Salomon Smith Barney. De economen baseren zich daarvoor op de hoge dividendratio die het dividendrendement voor aandelen vergelijkt met het couponrendement voor obligaties. Hoe hoger de ratio, hoe aantrekkelijker aandelen geprijsd staan. Maar ook al zijn de dividentenratio's nu hoog, de aandelenmarkten blijven ondermaats presteren.

De analisten van SSSB wijten dit aan de hoge risicopremies voor aandelen. Die zouden in het ergste geval kunnen wijzen op een structurele afkeer van beleggers voor aandelen. Toch achten de SSSB-economen de kans klein dat de risicopremies nog lang zo hoog zullen blijven. Aandelen blijven volgens hen dus nog steeds koopwaardig op de huidige niveaus. (Dalende risicopremie wordt motor breed herstel Europese aandelenmarkten)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud