Belgische belegger wordt steeds somberder

(tijd) - De Belgische belegger is in september somberder geworden. De ING BeleggersBarometer bereikte zijn laagste peil sinds de enquête van start ging in september 2004. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING, verwijst naar de hoge olieprijs: 'Die zorgt bij veel gezinnen voor een verslechtering van de financiële toestand.'

De BeleggersBarometer, die ING in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L'Echo maandelijks samenstelt op basis van een telefonische enquête, zakte van 111 naar 100 punten. Dat cijfer suggereert dat de gemiddelde Belgische belegger voor het eerst sinds lang niet meer optimistisch is.

Amper 15 procent van de ondervraagde beleggers denkt dat de conjunctuur in de volgende maanden zal verbeteren, terwijl liefst 37 procent de economische toestand ziet versomberen.

Voor het eerst sinds de start van de enquête zag een meerderheid van de gezinnen zijn financiële toestand in de voorbije drie maanden verslechteren. Voor de komende drie maanden verwacht nog slechts 14 procent van de ondervraagden een verbetering. 23 procent stelt nog meer onheil in het vooruitzicht.

'Toch zijn de beursoptimisten nog altijd in de meerderheid', stelt Vanden Houte. 'Zowat 28 procent van de Belgische beleggers verwacht een beurshausse in de komende drie maanden, terwijl 23 procent lagere koersen voorspelt.' Voorts blijft de lage rente de beleggers naar aandelen drijven: 'Slechts 20 procent van de geënquêteerden vindt het nu een geschikt moment om obligaties te kopen.'

Vanden Houte wijst erop dat Franstaligen voortdurend pessimistischer zijn dan Nederlandstaligen: 'Over de periode september 2004-juli 2005 scoorden Nederlandstaligen gemiddeld 118, tegenover 113 voor de Franstaligen', zegt Vanden Houte. Die verschillen manifesteren zich zowel in de economische verwachtingen als in het beurssentiment. Toch hebben de Franstaligen en de Nederlandstaligen inzake risicovolle beleggingen een vergelijkbare voorkeur. Overigens hebben Nederlandstaligen doorgaans een grotere portefeuille en een grotere waaier aan financiële activa, en voeren Franstaligen meer transacties uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud