Advertentie

Belgische beleggers tuk op beurs en baksteen

(tijd) - De Belgische beleggers zijn uitermate optimistisch over de beurs en het vastgoed. Dat leert de Beleggersbarometer die de bankverzekeraar ING ontwikkelde in samenwerking met De Tijd, L'Echo en de Universiteit Gent. De stemmingsindex steeg in januari van 123 naar 132 punten, het hoogste peil sinds februari 2005.

'De sterke beursprestaties van de voorbije maanden hebben het vertrouwen duidelijk opgekrikt', zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. '41 procent van de beleggende Belgen vindt dat het economisch klimaat de voorbije drie maanden verbeterd is, tegen amper 18 procent pessimisten. Liefst 48 procent ziet de Brusselse beurs de komende maanden verder aantrekken, tegen 12 procent die een daling vreest. Het feit dat de Belgische beurs tussen 1999 en 2002 vier opeenvolgende jaren zakte, lijkt definitief vergeten.'

De ondervraagden verwachten de komende tien jaar een gemiddelde opbrengst van 7,2 procent op de beurs. Een derde wil investeren in meer risicovolle sectoren.

Behalve de beurs zien de Belgen ook het vastgoed als belegging zitten. Een vijfde van de Belgen die kapitaal opzij kunnen zetten, investeerde minstens een deel daarvan in vastgoed. Liefst 59 procent van de ondervraagden meent dat vastgoed ondanks de sterke prijsstijgingen een uitstekende belegging blijft. Slechts 23 procent denkt dat het vet van de soep is.

De start van Batibouw begin maart doet heel wat Belgen dromen van een eigen woning. 17 procent van de beleggende landgenoten wil zich dit jaar een huis of appartement aanschaffen. Bij de Belgen jonger dan 35 ligt dat percentage op 26 procent. Maar ook 12 procent van de 50-plussers is van plan dit jaar nog een nieuwe eigen stek te kopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud