Beursgoeroes zien turbulente lente in het verschiet

(tijd) - De consolidatiefase op de beurzen is nog niet ten einde, waarschuwen 's werelds grootste beursstrategen. In een dergelijk klimaat is het volgens hen raadzaam in defensieve aandelen te beleggen. Edward Yardeni van Prudential valt uit de toon. Hij ziet de beurs nog fors stijgen en kiest resoluut voor conjunctuurgevoelige sectoren. Dat meldt de krant De TIJD.

De financiële website smartmoney.com verzamelt bij het begin van elke maand de visies van de bekendste beursstrategen. Begin maart kondigden ze correct de start van een consolidatieperiode aan na het forse beursherstel. De S&P 500-index dook in maart 1,5 procent lager, het eerste maandverlies in zes maanden.

Vandaag waarschuwen beurskenners voor aanhoudende volatiliteit. 'De beurs kan nog 10 tot 12 procent dalen tegen het eind van de zomer', zegt Tobias Levkovich, de strateeg van Smith Barney. Zijn visie wordt bijgetreden door Thomas McManus van Banc of America: 'We zitten in de correctiefase van een stierenmarkt. Deze correctie kan een derde van de recent opgebouwde koerswinsten tenietdoen.'

Als de visies van Levkovich en McManus uitkomen, dan zijn beleggers het best af met defensieve aandelen. 'We overwegen verbruiksgoederen en energie. Tegenover de financiële en technologiesector staan we negatief', zegt Levkovich. 'Producenten van verbruiksgoederen en farmaproducten behoren tot onze favorieten', beaamt Richard Bernstein, de strateeg van Merill Lynch.

Ook aandelen met een hoog dividendrendement zijn in trek. 'De bedrijven zijn dit jaar in staat hogere dividenden uit te keren dankzij een hogere winst en een gezondere balans', zegt Abby Cohen van Goldman Sachs. 'Het verleden leert ons dat het lonender is bedrijven te kopen in het jaar dat ze hun dividend verhogen dan in het daaropvolgende jaar.'

Edward Yardeni van Prudential Securities is de meest optimistische strateeg. 'Er is een globaal economisch herstel aan de gang onder leiding van China. De S&P 500 - index zal nog 25 tot 30 procent stijgen tegen het einde van 2005. De technologiegerelateerde en cyclische sectoren zullen daarvan het meest profiteren', orakelt Yardeni.

Toch sluit de strateeg het risico niet uit dat een terroristische aanslag het wereldwijde consumentenvertrouwen onderuit haalt. 'Beleggers die daarvoor vrezen, nemen het best overheidsobligaties in portefeuille als verzekering tegen dalende aandelenkoersen.', besluit Yardeni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud