Advertentie

'Chemie-, staal- en mediasector profiteren van economisch herstel'

(belga) - Het lang in het vooruitzicht gestelde conjunctuurherstel breekt in 2004 overal door. Bij het herstel trekken de Verenigde Staten de kar. In Europa komt de heropleving langzamer op gang en in China duurt het succesverhaal voort. Vooral de sectoren chemie, elektronica, vliegtuigindustrie, staal, media en transport plukken de vruchten van het economische herstel. De fabrikanten van de farmaceutica, de auto's en de computerhardware zijn te mijden. Dat zeggen de marktanalisten van de Nederlandse financiële groep ING.

Peter Vanden Houte (foto: belga) , de hoofdecoom van ING België, voorspelt voor de VS stevige prestaties, evenwel met een vertraging in 2005. 'Veel analisten denken dat de sterke groeicijfers een strovuur zijn ten gevolge van bepaalde maatregelen", aldus Vanden Houte. Hij haalt daarbij de forse militaire uitgaven in de VS en de massale belastingverlagingen aan, die bij de Amerikaanse consumenten een koopwoede hebben ontketend.

In Europa is de economische heropleving zwakker en wordt ze geremd door de euro. Een opwaardering van de euro heeft een negatieve impact op de economische groei.

Cyclisch

Volgens Guillaume Duchesne, strateeg van ING Investment Management, bevestigt 2004 dat de aandelenmarkten na drie magere jaren uit het dal zijn geklommen. Voor 2004 is Duchesne positief over de aandelen van zogenaamde 'cyclische' sectoren. Zij presteren het best in een periode van herstel van activiteit. Ook de groeisectoren krijgen de voorkeur.

Jean-Marie Caucheteux, de hoofdanalist van ING Financial Markets, bevestigt dat, gezien de huidige zwakte van de dollar tegenover de euro, drie sectoren te vermijden zijn: farmaceutica, auto's en computerhardware. Bepaalde sectoren zullen meer baat hebben bij het economische herstel dan andere: chemie, elektronica en elektrische uitrusting, vliegtuigindustrie en defensie, staal en andere metalen, media en fotografie, diensten en transport.

Voor de chemiesector stipt Caucheteux Bayer, BASF en Solvay aan. Voor de sector van de elektronica liggen volgens hem Schneider, Siemens en Thomson goed. Alcatel en Nokia zijn in deze sector te vermijden. 'Nokia komt in ademnood', luidt het.

Voor de sectoren staal en metaal stelt hij Arcelor voor. Hij benadrukt Vivendi Universal en TF1 in de sector 'media'.

De Belgische beurs bevindt zich in een goede positie, besluit Caucheteux. 'Zestig procent van de Bel20 bestaat uit de aandelen van de banken en de nutsbedrijven met een belangrijk rendement'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud