Advertentie

'Energie, goud en ontluikende markten beste beleggingsideeën'

(tijd) - 'Wie op lange termijn de beurs wil kloppen, doorspekt zijn portefeuille het best met waarden uit de energiesector en de groeilanden, aangevuld met een portie goud.' Dat zei Frédéric Leroux, de hoofdeconoom en fondsbeheerder van Carmignac Gestion, gisteren tijdens een voorstelling voor institutionele investeerders.

Met een vermogen onder beheer van 6 miljard euro is Carmignac Gestion een van de kleinere vermogensbeheerders in Europa. De Franse groep stelt de modelportefeuille samen op basis van een handvol 'beleggingsideeën'.

'Eerst hebben we een bepaald idee, dan kijken we welke bedrijven daarin passen', legt fondsbeheerder Frédéric Leroux uit. De aanpak staat in contrast met de 'bottom-up'-methode waarbij bedrijven uit gelijk welke sector worden geanalyseerd.

Voor 2006 draagt Leroux de energiewaarden hoog in het vaandel. 'De groeiende vraag naar olie en het beperkte aanbod staan garant voor de groei van de sector.' De beheerder gaat wel de grote oliewaarden uit de weg en opteert voor de kleinere toeleveranciers in de sector. 'Als de producenten de investeringen moeten opkrikken, dan zijn het vooral de toeleveranciers die daarvan profiteren', zegt Leroux. Hij stipt onder meer de Noorse energiedienstenleverancier Fred Olsen Energy aan.

Carmignac Gestion kiest verder voor aandelen uit de ontluikende markten. 'Er zijn drie goede redenen om in de groeilanden te investeren: een goedkope waardering, een gezonde economische situatie en goede groeivooruitzichten', vat Leroux samen. 'Landen als Zuid-Korea, Brazilië en Rusland hebben grote overschotten op de lopende rekening, terwijl de aandelen tegen minder dan tien keer de winst noteren.'

Daarnaast raadt Leroux aan tot 11 procent van de portefeuille in goud te beleggen. 'Goud werd in het verleden vaak gekocht als bescherming tegen inflatie. Wij kopen goud om een andere reden. Als de Amerikaanse economie om welke reden ook in een recessie belandt, dan zullen veel beleggingen daaronder lijden, terwijl de goudprijs fors zal stijgen.'

De fondsen van Carmignac lijken erg kwetsbaar voor een terugval van de olie-, grondstoffen- en groeimarkten. 'We proberen op verschillende manieren de neerwaartse risico's te beperken. Zo kopen we autoproducenten en vliegtuigmaatschappijen. Deze aandelen zullen niet alleen profiteren van de lopende herstructureringen, maar ook van een mogelijke terugval van de olieprijs', besluit Frédéric Leroux.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud